|
"Biz işimize bakıyoruz"

Çinli Prof. Dr. Tang Shizeng, gazeteci olarak başladığı kariyerini Ortadoğu uzmanı bir entellektüel olarak sürdürüyor. Belki de dünyada sosyal medyada en fazla takipçisi olan bir kişi. Kişisel blogunu 60 milyonun üzerinde kişi takip ediyor.

Türkiye''ye ilk gelişinde farklı illerde fotoğraf çekti, gözlemlerde bulundu. Ramazan Bayramı sırasında otoyolların ücretsiz olduğunu farketti. Bunu sosyal medyada paylaştı ve Çinli yetkililere rapor olarak sundu. Artık Çin''de Bahar Bayramında otoyollar bu sayede ücretsiz olarak hizmet veriyor.

Türkiye''deki bir uygulama Çin''e örnek oldu.

Shizeng, "Çinli 100 Entellektüel projesi" kapsamında birkaç ay önce tekrar Türkiye''ye geldi.

"Çinli 100 Entellektüel Projesi" Kültür Bakanlığı, Türk Çin İşadamları Derneği ve Pasifik Ülkeleri İktisadi Yardımlaşma Derneği tarafından yürütülüyor. Bugüne kadar 50''yi aşkın farklı alanlarda uzman Çinli entellektüeli Türkiye''yi getirdi.

Birkaç ay önce bu bağlamda Çin Komünist Partisi Üniversitesi Rektörü ve Çin Tv''si başeditörü ile de sohbet etme fırsatı bulmuştum.

Hafta bışanda, Aynı proje kapsamında Türkiye''ye gelen Çinli üç ekonomist sohbet imkanı buldum. Bugünkü ekonomi sayfalarımızda haberi de yer alıyor.

Haliç''te klasik İstanbul silüetinin akşam ve gece manzarası içinde sohbetimizle ilgili birkaç detay vermek istiyorum.

Gelen ekonomistler akademik kariyerlerinin yanı sıra devlet bürokrasisinde etkili kişiler. Prof. Zhengzhou Feng, üniversitedeki görevinin yanı sıra Tayvan ile Çini birleştirme projesinde çalışıyor. Bunun yanı sıra İthalat Kurumu Başkanlığını yürütüyor.

Prof. Nie Qing, nakliye uzmanı ve dış ticaret modelleri üzerine yoğunlaşmış biri.

Prof. Zhen Xie, uluslararası kongreler üzerine çalışmasının yanı sıra Dış Satın Alma Birliği Başkanlığı yapıyor. Ona göre, satmak için almak da gerekiyor ve bunun için satın alma da yönetilmelidir.

Türkiye ile Çin arasında dış ticaret dengesi üzerine ilginç tavsiyelerde bulundular. O kısmını habere bırakıyorum.

Kendilerine, Türkiye''nin gündeminin FED''in parasal dengeler üzerindeki etkisi ile dünyadaki durgunluk olduğunu söyleyerek, "Çin''in gündemi ne?" diye sordum.

Amerika, Çin''in parasının değerini artırması yönünde baskı yaptıklarını vurgulayarak, "Biz kendi işimize bakıyoruz" dediler. Bir örnek de verdiler.

Çin, Shangai yakınlarında yeni bir serbest bölge yapıyor. Daha düşük vergilerin geçerli olacak bu serbest bölgede, isteyen gelip istediği para birimiyle alışveriş yapabilecek.

Dünyanın sorunu kurlar ve bazı para birimlerinin her yerde geçerliliğini koruyamıyor. Ve değişen kurlar bazen zorluk da çıkarıyor. Çin bu boşluğu iyi yakalamış.

Son dönemde Orta Çin şehirlerinden Chengdu çok konuşuluyor. Tibet ve Hint sınırında istihdam sağlamak için lojistik merkezi olarak bu şehir seçilmiş durumda.

Türk Çin İşadamları Derneği, Ekim ayında Shangai''da Türk Ürünleri Fuarı yapacak. Çinli teknokratlar çok önem veriyorlar bu fuara. Çünkü ihtiyaç duydukları ürünler için ikili görüşmeler için büyük fırsat olarak görüyorlar. Alıcı binlerce Çinli şirket ziyarete gelecek.

Et ve süt ürünleri, kuru ve işlenmiş gıdalar, her türlü maden ve turizm... Çin''den Türkiye''ye daha fazla turist gelmeli. Çünkü Çin, dünyaya en fazla turist gönderen ülke. Girişimciler bu dört alana ağırlık vermeli.

Dernek Başkan Yardımcısı Ayhan Bermek, Japonya''da kurduğu gıda şirketiyle tanınıyor. Bermek''in yeni hedefi Çin ve bunun için bir ofis kurmuş durumda.

Prof. Feng, Türk mutfağını çok beğendiğini söylüyor. Özellikle Maraş kesme dondurmanın mutlaka Çin''e girmesi gerektiğini düşünüyor. Dünyanın önde gelen dondurma mağaza zincirleriyle rahatlıkla başedebileceğini söylüyor.

Bugünlerde Türkiye''de ekonomiyi krize sokmak isteyenler çıkıyor. Dünyaya bakarak farklı çıkış yolları bulmak elimizde. Bu bağlamda Çinli ekonomistlerle sohbetimiz yeni bir anlam kazanıyor.

11 yıl önce
"Biz işimize bakıyoruz"
Henry Kissinger: Kapitalist küresel sistemin “tilki”si! 
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim