|
Gaudi"nin şehrinde

Barcelona"da günün gündemi Kristof Kolomb"un heykeline giydirilen Barcelona Kulübü forması oluşturuyor. Rivayet o ki, formayı giydirmek için belediyeye 70 bin euro yardım yapılmış.

Akdeniz"in en dinamik şehirlerinden biri için sadece futbol kulübünün başarısı yetmez. Hele krizle boğuştuğu bu günlerde. Gençler arasında işsizlik yüzde 50 ve genelde ise yüzde 27 gibi yüksek değerlerde. Ama şehirde krizin etkisini görmüyorsunuz...

Barcelona bir İspanya, bir Katalan şehrinden çok Gaudi şehri gibi duruyor.

İspanya, dünyaya yetiştirdiği ressamlarıyla meşhur. Binaları tablo gibi işleyen Antoni Placid Guillem Gaudi i Cornet, 130 yıldır dünyayı etkilemeye devam ediyor.

Önce evlerde başlayan mimari özellik, bahçe şehri olan Park Güell ile tescil edilmiş oldu.

Onu asıl taçlandıran eseri ise bitmeyen senfoni gibi hala inşaatı devam eden La Sagdara Familla oldu. Nihayet 2022 yılında bitirilme kararı alınan bazilika, dünyanın en yüksek kilisesi olma iddiasını da taşıyacak.

Katalan eyaletinin merkezi olan Barcelona"nın pekçok noktasında sanat etkisini görebilirsiniz. Bunda Akdeniz"deki pekçok medeniyetin İber Yarımadasına çıkış noktası olmasından kaynaklanıyor.

Hemen yakınındaki Gerona (Hirona okunuyor) şehri, 15. yüzyıla kadar müslüman, hıristiyan ve musevilerin iç içe yaşadığı iki önemli şehirden biri durumundaymış. Diğeri Toledo (Tuleytula) şehri idi. Ne yazık ki şimdi müslümanlardan sadece bir hamam kalıntısı bulunuyor.

Barcelona"yı görüp anlamadan İspanya"yı tanımak mümkün değildir.

Dünyanın en etkili kongrelerinden biri olan GSM Kongresi bu şehirde yapılıyor. Akdeniz"in en yoğun çalışan marinaları da bu şehirde. Mayorka, İbiza gibi turizm adalarına çok yakın bir konumda bulunuyor.

Şehir, Pegasus"un seferlere başlaması sebebiyle Türkiye ile de yakın bir bağ kurmuş bulunuyor. Özellikle turistlere mesaj özelliği taşıyan bir uçuş noktası oldu...

Bölgesel uçuşlar için önemli adım...

Pegasus"un Barcelona uçuşları aslında grubun bölgesel hamlesi için bir işaret niteliği taşıyor. Barcelona"dan sonra Madrid uçuşlarının da önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor.

Bu yıl Doha ile Atina seferleri başlayacak olan Pegasus"un bölgesel hamlelerini şöyle analiz edebiliriz.

Pegasus yeni halka arz gerçekleştirdi. Yurtdışı müşterilerden iyi talep gördü. Yabancılar beklediklerinin yarısını alabildiler. Ancak ikili anlaşmalar daha dikkat çekici bir özellik taşıyor.

KLM ile sağlanan anlaşmadan önce Kırgızistan"da önemli bir anlaşma imzaladı. "Ucuz Uçuşlar"da Kırgızistan merkezli ve Asya"ya yönelik bölgesel bir havayolu kurmak için adım atıldı.

İleride böyle merkezler çoğabilecek.

Pegasus Genel Müdürü Sertaç Haybat, dış hatlarda trafik hakkı almak vakit aldığı için alternatif çözümler aradıklarını açıkladı.

Stratejik bir konumu olan ve yerel mevzuatın uygun olduğu yerlere "ucuz uçuş" yapabileceklerini açıklayan Haybat, bölgesel yeni yapılanmaları analiz ettiklerini vurguladı.

3. havalimanı projesi için de görüşlerini belirten Haybat, "buranın üçüncü değil, yeni havalimanı" olduğunu söyledi. Haybat"a göre burası yapılanca Atatürk Havalimanı kapatılacak.

Pegasus, bundan böyle uçuş noktalarının yanı sıra yöneticilerinin söylemleriyle de kendinden söz ettirmeye devam edecek, görünüyor...

11 yıl önce
Gaudi"nin şehrinde
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Tarihin sonu ve ABD üniversiteleri