|
Amerikan Gulag"ı, "Apartheid"a dönüş

Türkiye''de siyasi kamplaşmanın alabildiğine tehlikeli hale geldiği, etnik, kültürel ve ekonomik farklılığın ideolojik formatlarla keskin bir iktidar çatışmasının yaşandığı bugünlerde yanı başımızda son derece tehlikeli, gelecekte hepimiz için emsal teşkil edecek, Türkiye dahil, bütün bölgedeki ayrışmaları, çatışmaya dönüştürecek olaylar oluyor.

Kimse, “bunun Türkiye ile ne alakası var” demesin! Kimse bunun geçici olduğunu, güvenlikle ilgili olduğunu söylemesin! Bağdat''ta olanlar, Irak halkı üzerinde denenenler, yarın bütün bölge için örnek gösterilecek.

2. Dünya Savaşı''nda Naziler''in Yahudiler için geliştirdiği “çözüm”ler şimdi Müslümanlar için deneniyor. Bu “çözüm” önce Filistin''de denendi. Gizli anlaşmalarla bir ırkçı duvar inşa edildi.

Şimdi aynı “çözüm” Bağdat''ta deneniyor. İnsanlar, semt semt, sokak sokak, cadde cadde birbirinden kalın duvarlarla ayrılıyor. Mezheplerine göre, etnik farklılıklarına göre, ABD''nin kontrol stratejilerine göre, ekonomik farklılıklarına göre kadim bir şehir tarihe gömülüyor. Yüzyıllardır yaşattığı değerler yok ediliyor.

ABD''nin büyük umutlarla göreve getirdiği David Petraeus ve “entelektüeller ekibi”nin bulduğu tek çözüm, Nazilerin keşfettiği “getto” formülü oldu. Aynı ekip, İsrail''in önerisiyle bunu Bağdat''ta deniyor şimdi. Yarı köle Iraklılar çalıştırılarak örülen duvarların güvenliği için Bağdat''a Irak ve Amerikan birlikleri sevkediliyor.

Hepsi bu kadar mı? En az otuz duvar projesi daha var. Sadece Azimiye bölgesindeki Sünnilerle, semtin etrafındaki Şiileri birbirinden ayıran duvar değil, Hayfa caddesi, El Amiriye, El Dawra, El Fadıl semtleri, üniversite bölgeleri de duvarlarla birbirinden ayrılacak.

Sadece Bağdat mı? Tel Afer, Felluce, El Qaim, Hadisa, Samarra, El Halidiye, Yesrib, Er Ratba gibi şehirler ve bölgeler için de duvar projeleri hazırlanmış. Bütün bu şehirler, direnişin en güçlü olduğu yerler. Aynı zamanda ABD katliamlarıyla adını duyuran şehirler.

İnsanlar kendilerine ayrılan semtlerin dışına çıkamayacak. Açık hava hapishanesinde yaşayacak. Başka semtlere gidebilmek, akrabalarını görmek, ticaret yapmak, ihtiyaçlarını gidermek için kontrol noktalarından geçecek. Tıpkı Filistin''de olduğu gibi. Kontrol noktalarındaki trajedileri izleyeceğiz.

Gettolarına göre yeni kimlik kartları olacak, gettolarına göre yeni vatandaşlıklar oluşturulacak. Dünya bu ülke için federasyonu tartışırken, artık şehirlerin birbirinden koparılmasının ötesinde yüzyıllardır birlikte yaşayanlar küçük esir kamplarına mahkum edilecek, birbirinden uzaklaştırılacak, yabancılaştırılacak.

Bu ne büyük bir kabus! Bu ne ırkçı bir uygulama! Bugün mezheplere göre, etnik farklılıklara göre ayrılan semtler, yarın daha başka farklılıklara göre daha küçük topluluklara bölünecek.

Mezopotamya, apartheid dönemine hazırlanıyor, Bağdat''da “Amerikan Gulag”ı inşa ediliyor. Her yer açık hava hapishanelerine dönüştürülüyor. Her şehir polis devletine dönüyor. Böyle bir ülkenin anayasası olsa ne olur, kanunları olsa ne olur!

Mezhep savaşını onlar başlattı. Binlerce insan bu yüzden öldü. Şimdi hep akıllarında olanı yapmaya başladılar. Kendi ifadeleriyle “gated communities”ler inşa ederek, bütün Iraklıları rehin almaya çalışıyorlar.

Kolektif cezalandırma, kitlesel hapishaneler, özgürlüklerin yok edilmesi ve bir ülkenin bütün insanlarının esir kamplarına toplanmasından başka ne ki bu!

Bu topraklar hiçbir zaman böylesini görmedi. Dünya böylesini görmedi. Polonya''dan Vietnama, Cezayir''den Güney Afrika''ya kadar bir çok ülkede denenen ve başarısız olan yöntem, şimdi çok daha ileriye götürülerek yanı başımızdaki bir ülkede deneniyor.

İşgal ettiler, yağmaladılar, mezhep savaşı çıkardılar, katliamın her türlüsünü yaptılar, işi soykırıma kadar götürdüler. Gizli işkence merkezleri kurdular. CIA uçaklarıyla sayısız insanı bir yerlere götürüp bir çoğunu yok ettiler. Şimdi çok daha acı verici, çok daha tehlikeli bir şey deniyorlar.

Sadece Irak için değil, bütün bölge için yapmak istedikleri bu. Bilinçaltlarındaki şiddet, açgözlülük, hükmetme arzusu için her türlü olağan dışılığın bir göstergesi değil mi bu? Bu, bütün Irak için, komşuları için tasarladıkları bir şey. Yarın Araplarla Kürtleri, Araplarla Türkleri ayırmak için de bunu düşünecekler.

17 yıl önce
Amerikan Gulag"ı, "Apartheid"a dönüş
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset