|
Bu adam Türkiye ile alay ediyor!..

Joseph W. Ralston Ankara''da. Neden geldi, ne görüştü, Türkiye''nin önüne ne tür teklif dosyaları sürdü, yakında göreceğiz. Ama bir süre sonra hepsinin boş olduğunu, Türkiye''yi oyalamaktan başka bir anlam taşımadığını anlayacağız.

Birileri Türkiye''yi fena halde kandırıyor ve bu ülkenin kafasına defalarca çuval geçiriyor. Türkiye kamuoyuna karşı oyun oynanıyor. Bu adam hâlâ neden muhatap alınır, neden ciddiye alınır anlamak mümkün değil. PKK Koordinatörlüğü adı altında oluşturulan mekanizmanın bir aldatmaca olduğunu söyledik, öyle çıktı. Ralston''ın sadece Türkiye''yi oyalamak için gelip gittiğini söyledik, öyle çıktı. Bu adamın bir silah komisyoncusu olduğunu söyledik, nitekim komisyonculuk yaptı ve amacına ulaştı. Bu adamın Koordinatör değil, Türkiye''ye karşı PKK kartını kullanmak için atandığını söyledik, sonuç ortada. PKK Koordinatörü değil, bir nevi PKK yöneticisi.

Ne oldu? Bizzat Başbakan, Koordinatörlük mekanizmasının çalışmadığını söyledi. Daha sonra PKK''ya Amerikan silahları verildiği ortaya çıktı. Ardından Türkiye ile ABD arasında karşılıklı açıklamalar geldi. Ankara, PKK konusunda ABD''ye güvenmediğini açıkça ortaya koydu. Koordinatörlük mekanizması çöktü. Ancak daha önce birkaç olayı hatırlatmak gerekiyor.

Eylül 2006''da Başbakan Erdoğan''ın ABD ziyareti öncesi ilginç gelişmeler oldu. Türkiye Lübnan''a asker gönderme kararı aldı. PKK konusunda Türkiye''nin çağrılarını yıllardır duymayan ABD bir anda PKK''ya yönelik politikalarını belirleme pozisyonuna geçti. Böylece PKK, ABD''nin Ortadoğu''daki “Kürt kartı” çerçevesinde oynanan oyunun malzemelerinden biri oldu. Celal Talabani, “Saldırıları durdurması yönünde PKK''yı ikna ettiklerini, örgütün yakında ateşkes ilan edeceğini” söyledi. İran için kurulan PJAK dana da güçlendirilip İran topraklarına saldırtılırken, PKK için başka bir formül devreye sokuluyordu. Tam bu sırada, İsrail istihbaratına yakın bir kaynak, Türkiye ile İran''ın K. Irak''a ortak operasyon yapmaya hazırlandığını öne sürdü. Ralston''ın asıl görevinin Türkiye''nin Kuzey Irak''a müdahalesini engellemek olduğu açıkça ortaya çıktı.

Aynı Talabani; bir gün sonra, yine ABD medyası üzerinden Türkiye, İran ve Suriye''yi tehdit etti. Bu ülkelerin Irak''ın içişlerine karıştığını, bunun devamı halinde Irak''ın da bu ülkelerdeki muhalif grupları destekleyeceklerini, bu ülkelerde sorun çıkaracaklarını söyledi.

Aynı günlerde, ABD''nin yarı resmi kurumlarında Türkiye topraklarının bölünmesine ilişkin haritalara da atıfta bulunulan iddialarda, Türkiye''nin Irak petrolünün yüzde 40''ını çıkaran Kerkük''ü ele geçirebileceği, Türkiye-İran ortak operasyonunun Ortadoğu Savaşı''na yol açacağı ifade edildi.

Tüm bu gelişmeler, Raltson ile Kürt liderler ve PKK arasında yapılan müzakerelerin sonuçlarından başka bir şey değildi. Öncelikle PKK saldırıları durdurulacak, karşılığında Irak''taki PKK''lılar Türkiye''ye iade edilmeyecekti. PKK böylece bölgesel güçler koalisyonuna ortak edilmiş oldu. Ayrıca, “iade”yi yasaklayan bir madde Kürt Anayasa taslağına eklendi. Kerkük ve Tel Afer''in Kürt sınırlarına alınması bir tarafa, PKK, Kürt parlamentosunun oluşturduğu Anayasa tarafından güvence altına alınmış oldu.

Gerilim, daha sonra Kerkük meselesi ile tırmandı. Barzani, Zalmay Halilzad, Türkiye''yi Irak''a müdahil olmakla suçladı. TBMM''de Irak için kapalı oturum yapıldı. Bir gün sonra Kuzey Irak yönetimi Türkiye konulu olağanüstü toplantı yaptı. Ardından Türkiye ile Irak arasında petrol sorunu çıktı. Habur kapatıldı, akaryakıt nakli durduruldu.

Ya askeri gelişmeler? Haftalardır ABD, İsrail ve Kürt birlikleri Türkiye sınırına yığınak yapıyor. Binlerce peşmerge sınıra yakın bölgelere konuşlandırıldı. Aynı anda Kerkük çevresine de. Tabiî ağır silahlarla. ABD ve İsrail''in verdiği füzelerle. Türkiye-Irak sınırında güçlü bir savunma hattı oluşturuluyor. Bu gelişmelere bir çok kez ayrıntılarıyla burada aktardık. Şu an durum ne?

Türk özel harekat birlikleri sınır ötesi operasyonlar yapıyor, gelişmeleri izliyor. Ama aynı bölgelere yığınak devam ediyor. Üç gün önce bölgedeki Kürt birliklerine füzeler, gece görüş dürbünleri, termal kameralar ve silahlar nakledildi. Kimler tarafından? ABD ve İsrail! Bu malzemeler ayrıca Kerkük, Musul, Erbil ve diğer bölgelerdeki birliklere dağıtılıyor. Yakında yeni füzeler ve ağır silahlar gelecek ve dağıtılacak.

Ralston işte bu dönemde geldi. Krizin tırmandığı bir dönemde. Her zaman olduğu gibi. Yine yalanlarla, yine boş vaatlerle. Ankara''da kimlerle görüşürse görüşsün, hiçbir anlamı yok. Bizler, bu ülkenin insanları İran''la da, Kürtlerle de, Şii veya Sünnilerle de çatışmak istemiyoruz. Böyle bir tuzağın içine sürüklenmek istemiyoruz. Ama birileri bu tuzağı kuruyor. İran sınırından daha çok Türkiye sınırında yığınak yapılmasını nasıl anlayacağız? Bu adamın bir an önce bu ülkeden ayrılması ve bir daha gelmemesi gerekiyor. Zira bu adam bize şerden başka hiçbir şey getirmiyor ve hepimizle alay ediyor!

17 yıl önce
Bu adam Türkiye ile alay ediyor!..
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’