10 soruda yeni dönemin kodları

Mehmet Acet
Mehmet AcetYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 28/06/2018, Perşembe • Yeni Şafak Haber Merkezi
10 soruda yeni dönemin kodları

Soru 1:

Yeni kabinede MHP’den bakan ya da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak mı?

Cevap 1:

Olabilir. Ama deneyimlerimiz bunun biraz da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tutumuna bağlı olacağını söylüyor.

Bahçeli, 12 Ekim 2016’dan itibaren “Bu ittifak da nereden çıktı” diye düşünenlerin aklına ilk gelen soruya, yani “Acaba MHP kabineye mi girmek istiyor” sorusuna “Hayır” yanıtını vermişti. Yani, bu ittifaka bakanlık pazarlığı yapmak için girmiyoruz anlamına gelecek bir duruş sergilemişti.



Soru 2:

Peki, Bahçeli bu tutumundan vazgeçmiş olabilir mi?

Cevap 2:

Seçimlerden sonra yeni bir durum, yeni bir zemin oluştuğu için evet bu defa sıcak bakabilir. Ama emin de değilim. Yüzde 50-50’lik bir ihtimalden söz edebiliyorum. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bahçeli’ye böyle bir teklifte bulunmuş olma ihtimalini yüksek görüyorum.

Soru 3:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nu oluştururken şu an bakan olup da milletvekili seçilen isimlere yer verir mi?

Cevap 3:

Sorunun yanıtını ‘yüksek ihtimal’ diye verebilirim. Eğer Ak Parti Meclis’te 295 değil de 305 civarında bir sandalye elde etmiş olsaydı, soruya “Mümkün değil” diye karşılık verecektik. Ama şimdi, Erdoğan’ın Kabine içinde bulunmasını arzu ettiği isimler konusunda eli daha rahat.

Soru 4:

Peki, bu durumda Meclis’ten kaç kişi istifa ettirilip Bakanlar Kurulu’na alınabilir.

Cevap 4:

Hissiyatım, 5 artı 3 isim diyor. İsimlere tek tek girip spekülasyon yapmak istemem ama bu rakamı, gözümün önünde canlanan isimler üzerinden verdiğimi vurgulamak isterim.

Soru 5:

MHP Ak Parti ittifakı 5 yıl boyunca sürer mi?

Cevap 5:

İlk işaretler buna bir mani olmadığını gösteriyor. 24 Haziran’da Erdoğan’a MHP’den, MHP’ye Ak Parti’den oy gitti. Bu iki taraf için de kıymetli. Bahçeli dün, “Bundan sonra mecliste siyaseti MHP yapacaktır. Biz ne dersek, o olacaktır. Bugün MHP Mecliste kilit konumdadır ve MHP’nin genel başkanı hem Recep Tayyip Erdoğan’ı kurtarmıştır, hem Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurtarmıştır” diye açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Sefer Aycan’ı “Sen bu işi yanlış anlamışsın” mesajı vererek görevden aldı.

Soru 6:

Peki, yeni dönemde AK parti-MHP ittifakına karşı muhalefet blok halinde hareket edebilecek mi?

Cevap 6:

Soruya, muhalefet blokunun işi daha zor diye yanıt verebiliyorum. Hatırlayalım, Meral Akşener, CHP’nin bütün ısrarlarına rağmen HDP’nin Millet ittifakında yer almasını veto etmişti. İyi Parti’nin iktidarı köşeye sıkıştırma anlamında dahi olsa, HDP ile yan yana bir duruş sergilemesi bundan sonra da zor görünüyor. Böyle bir duruş sergilense dahi, Cumhur ittifakının ortaklaşa hareket edecekleri konularda kalan bütün partilerin birleşmesi de bir şey ifade etmeyecektir.

Soru 7:

İyi Parti’de önümüzdeki haftalarda, aylarda bir kırılma olması, parti içinde bölünmeler yaşanması ihtimal dâhilinde mi?

Cevap 7:

Yakın vadede böyle bir şeyi beklemek kolay görünmüyor. Ama ilerisi için öyle bir hareketliliğin yaşanmayacağının garantisi yok.

Soru 8:

Nasıl yani?

Cevap 8:

Şöyle ki: Meral hanım “Bu partinin her şeyi benim” dercesine tek başına seçim kampanyası yürüttü. Kendi gücünü o kadar abarttı ki, hem HDP’nin Millet ittifakına girmesini engelledi, hem de cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyerek muhalefetin çatı aday formülünü bozdu.

Aldığı sonuç da ortada.

Partisi, kendi aldığı oylardan 2,5 puana yakın daha fazlasını aldı.

Soru 9:

Bu ne demek oluyor şimdi?

Cevap 9:

Şu demek oluyor: Meral Hanımla ilgili bir üst maddede sıraladıklarımız, İyi Parti’den milletvekili seçilen bir sürü ismin de aklından geçmektedir. İleride zamanın şartları, siyasetin dinamikleri, İyi Parti içinde kazan kaldırmaya müsait isimlerin bulunması gibi faktörler, bu parti içinde gürültülü bir sürece kapı aralayabilir.

Soru 10:

Peki, CHP’de bundan sonra neler olabilir?

Cevap 10:

Bunu ne siz sormuş olun, ne de ben bir şey demiş olayım.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026