|
"Tantan gidecek" iddiaları

2000 yılının son günlerinde iş dünyasından yükselen "kabinede revizyon" yapılması isteğini dile getiren talep anlatılanlara göre, istemeden de olsa, iyi bir sonuç doğurdu. Üst düzey bürokratlar arasında konuşulanlara göre; "Eğer iş dünyasından böyle bir baskı gelmeseydi, kabinede revizyon yapılacak ve ilk giden de İçişleri Bakanı Sadettin Tantan olacaktı." Neden mi? Çünkü; gerek 2000 yılına gerekse 2001 yılının ilk günlerine damgasını vuran yolsuzluk operasyonlarının altından hep Bakan Tantan çıkıyordu.

İş dünyası bundan o kadar rahatsızdı ki gündeme; "Yolsuzluklara adı karışmış işadamlarına kelepçe takılması doğru değil" görüşünü getirdiler.

İş dünyasının önde gelen isimleri, özellikle "Kasırga Operasyonu"nun çok sert esmesinden büyük endişe duydular ve sıranın bir gün kendilerine geleceğini düşünmeye başladılar. Bu nedenle perde arkasında Bakan Tantan''ın altını oyma çalışmaları dahi başlattılar.

Konuşulanlara göre, hükümet bütün bunları gözönünde bulundurarak kabinede revizyona gidecekti. Ancak "işadamları istedi, hükümet de yaptı" görüntüsü vermemek için bu revizyonu erteledi. Ve kulislerdeki son fısıltı: "Bu erteleme ne kadar sürer bilinmez ama er veya geç yapılacak."

Bu konuşulanların arasında gerçeklik payı olduğunu düşünüyorum. Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek?

Demirbank kime satılacak?

Fon''daki bankaların satışıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bankacılık Üst Kurulu Fon''daki 6 bankayı taliplilerin önüne koydu. Taliplilerle Üst Kurul arasında bir gizlilik anlaşması yapıldı. Satışta olan bankalarla ilgili verdikleri bilgi dışarıya sızmayacak ve kötüye kullanılmayacak!.. Bu anlaşma sonrası talipliler kendi çalışmalarını yürütmeye başladılar. Bu çalışma bittikten sonra da talipliler ilgilendikleri bankayı söyleyecekler ve uygun görülürse sözkonusu bankada daha derin bir inceleme yapıp, teklif verecekler.

Bu süreç şu anda işliyor ancak Fon''daki bankalar arasında yer alan ve Üst Kurul tarafından el konan son banka olan Demirbank''ın durumu kritik. Hatırlarsanız Demirbank''a el konmadan önce HSCB bankayı almak için Cıngıllıoğlu Grubu ile görüşmeler yapıyordu.

Bu görüşmeler banka Fon''a devredildikten sonra da devam etti. HSCB''nin Demirbank için verdiği teklif piyasalarda "İnsanı aptal yerine koyuyorlar" dedirtecek düzeyde şeklinde değerlendiriliyor. Rakam telaffuz edilmese de HSCB, işi bedavaya getirmek ister, bir tavır sergiliyormuş.

Bu arada bir de bankanın eski sahibi Cıngıllıoğlu Grubu var. Bankasını tekrar alabilmek için her yolu deneyen Cıngıllıoğlu''na bankacılık sektöründen de büyük bir destek söz konusu. Hafta içinde görüştüğümüz birçok bankacı, Demirbank''ın Cıngıllıoğlu''na tekrar verilmesinin doğru olacağını söylüyorlar. Onlara göre; Demirbank, Fon''daki diğer bankalara el konma nedenlerinden çok farklı bir nedenle Fon''a devredildi. Bankacıların dikkat çektiği bir başka nokta da; bütün bu hengamenin içinde Demirbank için verilecek kararda geç kalınması.

Demirbank için verilecek kararın çok çabuk alınması gerektiğine işaret eden bankacılar, Demirbank''ı şöyle tanımlıyorlar: "Demirbank taze meyve gibi. Bu nedenle bir an önce elden çıkarmak lazım. Bekletilirse bayatlar ve alıcı bulunmaz."

23 yıl önce
"Tantan gidecek" iddiaları
Kılıçdaroğlu ‘çukurluk’ demişti, Portakal’dan sert yanıt geldi: "Operasyon çekme! Entrikacı siyasetçi"
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim