|
Ankara, hükümet için geri sayıyor

DSP ve MHP arasındaki strateji savaşında, MHP''nin çok gerilerden geldiğini görmek zor değil.

Aslında bu geri kalış MHP''nin bizzat kendi tercihi. Çünkü hesaplanabilir olandan daha fazlasıyla Meclis''e gelen MHP için, daha sakin ve izleyici politikalar öncelikli tercih.

DSP''nin hükümet kurma görevini aldığı günden beri MHP''ye yönelik olarak ortaya koyduğu "sert şartlar", pazarlık masasında MHP''yi rahatlatmaya yönelik bir alanı içinde barındırıyor.

Yani MHP aslında DSP''nin kazanmadığı, ama kazanmış gibi ortaya sürdüğü bir alanı "masada kendi hanesine yazdırarak" tabanı nezdinde rahatlama sağlayacak.

DSP-MHP ve onlara eklenecek ANAP''lı hükümetin kurulması için mutabakat sağlanmış durumda.

MHP ise bu işin dışında kalmasının kendisine getireceği sıkıntıları hesap ederek iplerin daha fazla gerilmemesi için gayret gösteriyor.

Çok farklı toplumsal kesimlerin ve siyasi anlayışların birer birer "pastadan payını alıp geri çekildiği" Türkiye''de son sıranın MHP''ye kalması garip, ama kaçınılmaz bir süreç oldu.

Siyasetin ve Türkiye''nin şekillenmesi, asıl bu sürecin de tamamlanmasının ardından başlayacak.

Böyle bir aşamada MHP''nin partisini ve kendi tabanını iktidardan uzak tutması zor, hatta neredeyse imkansız. Yıllardır benzer süreçlere bakarak bugünleri bekleyenler, muhtemelen kendilerinden beklenen bazı hassasiyetleri "erteleyeyerek" ya da görmezlikten gelerek istediklerini alacaklar.

O bakımdan MHP''nin şu veya konuda hassas olmasını bekleyenlerin bu noktalara daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

MHP''nin dikkate alacaklarını tümüyle bu noktaya sıkıştırmak elbette açıklayıcı olmaz.

Türkiye''de olup biteni kendi pespektifinden değerlendirip, bazı rahatsızlıkları ne pahasına olursa olsun dinlemeyeceklerini beyan edenlerle, MHP''nin farklı bir dil konuşması da ihtimal dahilinde değil.

Söylemeden anlayan, anlamazsa söylenmesini bekleyen, söylenmezse hareketsiz kalan bir siyasi gelenek, şimdilerde en çok bu özellikleriyle hayatta kalmanın hesaplarını yapıyor.

Bu arada FP''yi siyaseten köşeye sıkıştırmak isteyenlerin, MHP''nin bazı alanlarda önünü açarak FP''yi daha fazla hırpalamak gibi bir strateji izleyeceğine ilişkin önemli iddialar var kulislerde.

Ama bu alanı kullanmanın son derece tehlikeli sonuçları olabileceği endişesi, şimdilik MHP''ye böyle bir kredi açılmasını engelliyor.

25 yıl önce
Ankara, hükümet için geri sayıyor
Zekâ
Kara dinlilerle milletin savaşı
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı