
İsrail genel seçimlerinde, şiddet yanlısı Netanyahu, barışçı Barak karşısında önemli bir yenilgiye uğradı.
Kuruluşundan bu yana, hem içeride hem de dışarıda Araplar''la savaş halinde olan İsrail toplumu, sınırların önemini yitirdiği bir dünyaya ayak uydurabilmek için barış istiyor.
İsrail coğrafya olarak küçük, ancak uluslararası ilişkilerde ağırlığı büyük bir ülke. Çünkü, Japonya''dan Amerika''ya kadar dünyada İsrail nüfusunun üç kat Yahudi yaşıyor.
İsrail dışında yaşayan Yahudiler, İsrail''de yaşayanlardan çok daha zengin ve çok daha güçlüler.
Yarım yüzyıllık İsrail kuruluşundan bu yana savaşıyor. Dünyadaki, özellikle Batı''daki Yahudilerin desteği olmasa İsrail''in ayakta kalması mümkün değildir.
İsrail''in çok ilginç, çok ibret verici bir kuruluş öyküsü var.
Ergün Göze''nin çevirip yayına hazırladığı "Siyonizmin Kurucusu Theodor Herzl''in Hatıraları ve Sultan Abdülhamid" isimli kitapta İsrail''in kuruluşuna giden yol ayrıntılarıyla anlatılıyor.
İsrail''in kuruluşunu göremeyen Herzl, bir roman gibi başladığı anılarına, "Roman fiile geçirilmese bile, fiil romana geçirilir" diyerek ümidini hiçbir zaman yitirmez.
İsrail''in kuruluşuyla Osmanlı''nın yıkılışı arasındaki ilişkiden dolayı Göze, Herzl''in hatıralarına, Sultan Abdülhamid''le ilişkilerini de ekleme zorunluluğunu duymuş.
Herzl, bizim kitaplarımızda bile "Kızıl Sultan" diye nitelendiren, yakın tarihin kilit yöneticisi Abdülhamit''ten saygıyla söz ediyor.
Ben Gurion 14 Mayıs 1948''de, Herzl''in resmi altında İsrail''in bağımsızlığını ilan etmiş. Bir yıl sonra da 1904''de ölen Herzl''ın kemikleri Viyana''dan Kudüs''e taşınmış.
İsrail kuruluşundan bu yana terör ve şiddeti devlet politikası haline getirmiş bir ülke.
R. Garaudy ve V. Monteil kitaplarında İsrail''in baskı ve şiddete dayalı siyonist politikalarını uzun uzun anlatırlar.
Son seçimlerde İsrail toplumu da açıkça gördü ki, terörle, şiddetle bir yere varılamıyor. Bu yüzden de son seçimlerde oyunu savaşa değil, barışa verdi.
İsrail ve Filistin toplumu acı tecrübelerden sonra, barış içinde birarada yaşamanın savaş içinde yaşamaktan çok daha insanca olduğunun bilincine vardı.
Sovyetler Birliği''ni dağıtan, Berlin Duvarı''nı yıkan özgürlük rüzgarları Tel Aviv''e daha yeni ulaşıyor.
Ümit ediyoruz ki, İsrail politikasında önemli değişikliklere yol açacak olan barış rüzgarları, Anadolu''ya da ulaşır.
İç ve dış düşman üretmede çok başarılı olan bizim dayatmacılar, özendikleri İsrail''den ders almayı bilirler.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.