|
Ekonominin kilolarını atmak

Dünya ekonomi anayasasının birinci maddesi, her yıl belirli bir hızla büyümektir. Ülkeler, şehirler, kurumlar ve kuruluşlar, yıldan yıla, biraz daha büyüme peşindeler. Bütün dünyada, insanlar daha çoğunu istemeye, daha fazlasını tüketmeye özendiriliyor. Yoksul ya da zengin bütün ülkelerin kaynakları, zorunlu ihtiyaçları karşılayan canlı yatırımlardan önce, ölü, eğlence ve bina yatırımlarında yoğunlaşıyor.

*

Dünyada ekonomi, hayatı kolaylaştırmanın aracı olmaktan çıkarıldı, varolmanın tek ve değişmez amacı haline getirildi. Yirmi birinci yüzyılda, ekonomik hedeflere ulaşmak için, her türlü ticaret yasallaştırdı. Dünyanın her yerinde ve hayatın bütün alanlarında, etik yasaların yerine ekonomik yasalar geçti. Artık dünyanın her yerinde, bir ticaretin etik olup olmadığına bakılmıyor, yasal olup olmadığına bakılıyor.

2

Bütün dünyanın, yüz yüze olduğu sorunlar, ekonomik büyümenin kutsal bir amaç haline getirilmesinden kaynaklanıyor. Dünyada amaçlanan ekonomik büyüme, çocuğun büyümesi gibi, doğal bir büyüme değil, her yıl belirli bir belirli bir hızla büyümeyi hedefleyen, doğrusal bir büyümedir. Ancak doğrusal olmayan bir dünyada, doğrusal büyüme olmaz. Çünkü, çocukların büyümesi, doğrusal olsaydı, insanları başları bulutlara ulaşırdı.

*

Ekonomide doğrusal büyümenin kutsallaştırılması, başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, pek çok ülkeyi aşırı kilolu, şişman insanlara dönüştürdü. Dünyanın hiçbir yerinde, sağlıklı ülke yok, kimilerinin kilosu çok fazla, şişman, kimilerinin kilosu ise çok az, zayıf. Yoksulluk ve zenginlik gibi, kiloluluk ve kilosuzluk da, sorun kaynağıdır. Sağlıklı bir dünya ekonomisi için, kaynaklar ile ihtiyaçlar arasındaki altın oran bulunmalıdır.

3

Dünyada ekonominin insanları sırtında taşıması gerekirken, her ülkede insanlar ekonomiyi sırtlarında taşıyorlar. Artık ekonomi taşınacak sınırları aştı, her insan, ekonominin yükü altında eziliyor. Bedri Rahmi Eyüpoğlu''nun dizelerinde vurguladığı gibi: ''Gökyüzünden benim hisseme düşeni ver / Altına dilediğim gibi ömrümü sereyim / Mendil kadar olsun tarlamı ayır / Beni doyuracak ağacı göster'' diye dua etmesi gerekiyor.

*

Şişman ekonominin aşırı kilolarını eritmek için, dünya ekonomi anayasasının, birinci maddesi doğrusal büyüme değil, doğal büyüme olmalıdır. İster üretim, ister tüketim boyutuyla olsun, yalınlık hayatın özünü ve özetini oluşturmalıdır. Ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın her boyutunda, doğallık yalınlıktan kaynaklanır.

*

Ekonomi biliminin öncülerinden Alfred Marchall, ''Ekonomistlerin yöneleceği doğru yön, Matematik bilimi değil, Biyoloji bilimidir'' demektedir.

*

Doğallık yalınlık, yalınlık doğallıktır.

*

Yalınlığın gücü doğallığından gelir.

*

Güzel olan yalın olandır.

11 yıl önce
Ekonominin kilolarını atmak
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle