|
İşletmeler değerlerine göre büyürler

İşletmelerin birbirlerine bağımlı oldukları bir dünyada, ister büyük, ister küçük olsun, bütün işletmeler, öne çıkardıkları değerlerinde, köklü değişiklikler yapmak zorundalar. Kültürel, siyasal, ekonomik ve teknolojik çevre, bu kadar hızlı değişirken, şirketlerin değerlerini baştan sona değiştirmeden, varlıklarını korumaları mümkün değildir. Bukalemun gibi, çevresine uyum sağlamayan kuruluşlar, ayakta kalamazlar.

*

Gemilerin denizlerine göre yüzdükleri gibi, işletmeler de, değerlerine göre büyükler. İşletmelerin dünya pazarlarındaki başarıları, ürünlerinden daha çok, değerlerinden kaynaklanır. Değerler işletmelerin temel taşlarıdır. Değerler işletmelere, işletmeler değerlere yeni boyutlar kazandırırlar. Kamu, özel ve gönüllü bütün işletmelerin, uzun dönemdeki en büyük ve en kârlı sermayeleri, kızıl elmaları olan değerleridir.

*

İşletmeler varlıklarını değerleriyle korurlar. İnsanlar işletmelerin, değerler insanların güvenceleridir. İşletmeler insanlarla ürün, hizmet ve bilgi üretirler. Bunun için, işletmeler insanla ilgili, insani olan hiçbir değere ilgisiz kalamazlar. İşletmelerde insani değerler, finansal değerlerden önce gelir. Finansal değerler, insanlardan yararlanmaya, insani değerler, insanlara yararlı olmaya öncelik verirler.

*

İşletmeler dünyasında, değerler buzdağına benzerler. İnsani değerler buzdağının sualtında kalan görünmeyen kısmını, finansal değerler su üstünde kalan görünen kısmını oluştururlar. İşletmeler hangi alanda faaliyet gösterirlerse göstersinler, bütün işletmelerde finansal değerlerin kaynağında insani değerler vardır. İnsani değerler, evrensel hukuk ve genelgeçer etik değerlere dayanırlar.

*

İşletmelerde insani değerler amaç, finansal değerler araçtır. İnsani değerlerin başında dürüstlük, finansal değerlerin başında kârlılık vardır. Adalet insani ve finansal değerler ailesinin anasıdır. İşletmelerde iki alandaki başarı, adil yönetime dayanır. Yönetimde adalete önem vermeyen işletmeler, er ya da geç pazardan çekilmek zorunda kalırlar. İşletmelerde adil yönetim, hem başarının kaynağı, hem de teminatıdır.

*

Çok kutuplu dünyanın fatihleri, yerli ürünler üreten işletmeler değil, dünya ürünleri üreten işletmelerdir. Dünya ürünleri üreten işletmeler, bütün insanlığın gönlünü kazanan işletmelerdir. İnsanların gönlünü kazanamayan işletmeler, dünya ölçeğinde sevilen ürünler üretemezler.

*

Dünyanın her ülkesinde, her yaştan insanlar, insani değerlere saygı gösteren işletmelere saygı gösterirler.

*

İnsani değerler, evrensel değerlerdir.

*

İnsan hayatın özü ve özetidir.

*

İşletmeleri müşterileri yaşatır.

*

Müşterisiz ürün üretilmez.

12 yıl önce
İşletmeler değerlerine göre büyürler
Eşcinsellik değerlerin yıkılmasıyla doğan patolojidir
“İslam iç savaşı”
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı