|
Kızılelması olmayan yaşayamaz

Milliyetçilik hareketlerinin doruk noktasına ulaştığı Yirminci yüzyılda, ülkelerin sınırları, kurum ve kuruluşların ellerini ve kollarını bağlayan unsurların başında geliyordu. Yönetim dünyasının öncüleri, ürün ve hizmet üretiminde üstünlük sağlamanın en geçerli yolunun, yerel kaynaklara dayanarak, ihracat yapmak olduğunu düşünüyorlardı. Eğer bir ülke İtalya ya da Türkiye gibi, tekstil sektöründe başarılıysa, konfeksiyon ürünleri ihraç edebilirdi.

*

Yirmibirinci yüzyılda, yerel kaynaklara dayanılarak, ihracatta rekabet üstünlüğü sağlanabilir anlayışı, geçerliliğini büyük ölçüde yitirdi. Artık araba üretimi sözkonusu olduğunda, herkesin aklına Almanya ve Fransa işletmelerinden önce Japonya ve Kore işletmeleri geliyor. Geleceğin dünyasında bir işletmenin dünya lideri olabilmesi için, mutlaka bir Batı kuruluşu olması gerekmiyor. Bilgisayar üretimi sözkonusu olduğunda, bir Tayvan kuruluşu da dünya lideri olabiliyor.

*

Hangi alanda ürün ya da hizmet üretirse üretsin, bir kuruluşun Türk işletmesi olması, onun alanında dünya lideri olmasına engel değildir. Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi, Türkiye''de de, dünya lideri olmaya yakın, dünya lideri olabilecek kurum ve kuruluşlar vardır. Onlar üretimlerinde Doğu ülkelerini aratmayan maliyetleri ve Batı ülkelerini yakalayan kaliteleriyle, dünya pazarlarında kendilerine sağlam bir yer edinebilirler.

*

Türkiye''deki işletmelerin bütün dünyada aranan ürün ve hizmet üretebilmeleri için, kaynaklardan önce kızılelmalara ihtiyaçları vardır. İster Doğu''da, isterse Batı''da bir ülkede olsun, kurum ve kuruluşların dünya lideri olmalarında, belirleyici ve sürükleyici güç, kaynakları değil, ulaşmak istedikleri kızılelmalarıdır. Kızılelma sıkıntısı çeken işletmeler, kaynak sıkıntısı çekmeseler de, kuşaklardan kuşaklara geçecek kadar uzun ömürlü olamazlar.

*

Kızılelmaları ve kaynakları birbirinden farklı, aynı alanda ve aynı ülkede üretim yapan iki işletmeyi ele alalım. Birincisinin kaynakları büyük, pazardaki payını ve büyüme hızını korumaya çalışıyor, kızılelma olarak belirlediği hedefler ulaşılmayacak kadar uzakta değil. İkincisinin kaynakları birincisinin kaynakları kadar büyük olmasa da, ulaşmak istediği hedefler, ilkinin hedeflerinden kat kat daha büyük, kendisine kızılelma olarak, dünyaya açılmayı ve alanında lider olmayı seçmiş.

*

İki işletme arasındaki fark İstanbul holdingleriyle Anadolu holdingleri arasındaki farka benzemektedir. Başarılı olacak olanlar, kaynakları değil, kızılelmaları büyük olanlardır. Dünya lideri olmak, bir kaynak sorunu değil, bir kızılelma sorunudur. Dünya lideri olmak, bir kaynak sorunu değil, bir kızılelma sorunudur. İşletmelerin ulaşmak istedikleri büyük bir hedefleri varsa, hedeflerini yakalamak için, gecelerini gündüzlerine katarlar, kimsenin aklına gelmeyen yenilikler yaparlar.

*

Hedefleri olmayan kurum ve kuruluşların, kızılelmaları olmaz.

*

Kızılelma işletmeleri ufukların ötesine taşıyan kanatlı eşsiz bir attır.

*

İşletmelerin başarılarının şifresi kızılelmalarında gizlidir.

13 yıl önce
Kızılelması olmayan yaşayamaz
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi