|
Oruç iki dünya arasında köprüdür

Ağaçların yazın meyva vermek için, kışın hazırlanmaları gibi, her yılda on bir ay hazırlanan Ramazan ayı, İslam dünyasına barış getirmek için bir daha geldi. Orucu bütün insanlığa huzur getirecek, ''Mekke''den bir muştu'' ve ''Medine''den koşan bir haberci'' olarak gören Nuri Pakdil, Ramazan ayına ''Oruç ayı'' ve Ramazan bayramına da ''Oruç bayramı'' denilmesini önerir. Çünkü Ramazan ayında, bütün dünya oruca ayalanır.

*

İslam medeniyeti, seküler Batı medeniyeti gibi, peygamberlerin haber verdiği öteki dünyayı yok sayan, tek dünya medeniyeti değildir. Nasıl hayatın varlığı ölümün varlığına bağlıysa, dünyanın varlığı da, öteki dünyanın varlığına bağlıdır. Dünya deyince akla öteki dünyanın gelmesi gibi, öteki dünya deyince de, akla dünya gelir. Öteki dünya olmasaydı, dünya da olmazdı. Öteki dünya, hayatın ölümü içinde taşıdığı gibi, dünyayı içinde taşır.

*

İslam iki dünyayı birbirinden ayırmayan, ikisini birden kucaklayan ve insana yüklediği görev ve sorumluluklarla, iki dünyayı altın oranda harmanlayan, bir iki dünya medeniyetidir. İslam dünyasında hiçbir zaman ya dünya, ya öteki dünya denilmez, hayatın her boyutunda, her zaman hem dünya, hem de öteki dünya denilir. Oruç başta ve sorumluluklarla, iki dünya arasındaki uyum ve denge sağlanır.

*

Türkiye''nin önde gelen iktisatçılarından Prof. Dr. Sabri Ülgener''in vurguladığı gibi: ''Dünya madde ve eşya olarak mutlaka uzağında durulması gereken bir nesne değil, ancak gurur, kibir ve büyüklenme vesilesi olan yönü ile kulu Allah''dan uzaklaştırdığı ölçüde red ve inkarı gerektiren bir varlıktır.'' Bunun için, bütün insanların iki dünya arasında duvarlar inşa etmek yerine, köprüler kurma yolunda, birbirleriyle, hem yardımlaşmaları, hem de dayanışmaları gerekir.

*

Oruç ayında, İslam dünyasının her yanında, insanları ellerindeki zenginlikleri iftar sofralarında paylaşmak için, birbirleriyle yarışırlar. Oruç ayı, İslam dünyasında paylaşmanın doruk noktasına çıktığı aydır. Yılın bir ayında verilenlerinin karşılığı, on bir ayda kat kat fazlasıyla geri alınır. Paylaşmasını bilenlere, paylaşılacak zenginlikler verilir. Paylaşmada başarılı olanların kaynaklarını, paylaşmaya kalkan, hiçbir güç başarılı olamaz.

*

Allah hiçbir zaman, paylaşmasını bilenlerden desteğini esirgemez. Bu yüzden, Anadolu''da ''Paylaşmasını bilenler dağların üstünden geçen yolları aşarlar, paylaşmasını bilmeyenler ovaların içinden geçen düz yollarda şaşarlar'' denilir.

*

Dünyadaki üreti güçsüzlüğünün üstesinden paylaşmasını bilenler gelir. Çok elin olduğu yerde, hiçbir el boş kalmaz. Yedi el, beş elden üstündür. Üretim gücü el sayısıyla doğru orantılı olarak artar.

*

Dünyada herşeye sahip olmak isteyenler, hiçbir şeye sahip olamazlar. Dünya paylaşmasını bilenlerin peşinden gider.

*

Oruç ayı paylaşma ayıdır.

*

Paylaşmayan paylaşılır.

10 yıl önce
Oruç iki dünya arasında köprüdür
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle