|
Silikon Vadisi"nde şirket almak

Silikon Vadisi Hollywood gibi, Amerika''da dünyanın en önemli ve en etkili çekim merkezidir. Bütün ülkeler, Kaliforniya''nın Los Angeles ile San Fransisco arasında yer alan, dünyanın en büyük teknoloji merkezi, Silikon Vadisi''nin, sırlarını öğrenmek istiyorlar. Müslüman İspanya''dan göç edenlerin kurduğu, çok kültürlü, çok dilli, çok dinli toplum yapısıyla, ''Halifenin ülkesi'' bütün dünyaya örnek oluyor.

*

Silikon Vadisi''nin bir yanında Stanford, bir yanında Berkeley üniversitelerinin olması bir raslantı değildir. Onlar Vadi''nin dünya pazarlarının fatihi, dünyada her ülkenin kapılarını açtığı, yenilikçi şirketlerine, yön ve yol gösteren, entellektüel sermaye ve patent zengini üniversitelerdir. Teknolojide yenilik yapmak, bir finansal sermaye işi olmaktan daha çok bir entellektüel sermaye işidir.

*

Vadi''nin odak noktasında, teknoloji şirketleriyle birlikte onlarla ortaklık yapmasını bilen risk sermayesi şirketleri vardır. Onlar, en mükemmel örneğini, İslam Peygamberi''nin eşiyle birlikte verdikleri, ''güven ve sermaye'' ortaklarıdır. Risk sermayesi şirketleri finansal sermayeyle entellektüel sermayeyi buluşturan kuruluşlardır. Bu yüzden, Sabahattin Zaim Hoca ''Silikon Vadisi, varlığını Müslümanlara borçludur'' derdi.

*

Bilgi toplumlarının merkezinde fabrikadan önce üniversite vardır. Bir ülke, Irak gibi, Venezuella gibi, petrol denizinin üzerinde yüzüyor olsa bile, yeterli sayıda üniversiteye sahip değilse, kaynaklarını değerlendirmede, başarılı olamaz. Amerikalı iktisatçı Lester Throw''un vurguladığı gibi, Yirmibirinci Yüzyılın girişimcileri, Henry Ford''lar değil, Bill Gates''ler olcaktır, sermaye zenginlik kaynağı olma özelliğini yitirmiştir.

*

Vadi''de faaliyet gösteren, iletişim teknolojisi ve risk sermayesi kuruluşları, dünya ürün, hizmet ve bilgi üretiminde, büyük ve önemli bir paya sahiptirler. Dünyanın toplam üretimindeki paylarını artırmak isteyen ülkeler, kendi ''Silikon Vadi''lerini oluşturmak zorundadırlar. Bunun için, ilk yapılması gereken, ünlü gelecek bilimcisi Alvin Toffler''in önerdiği gibi ''Her kuruluş, Vadi''de ya bir şirket satın almalı ya da bir şirket kurmalıdır.''

*

Dünyanın ''Yeni Roma İmparatorluğu'' olan Amerika için, güçlü ve zayıf yanlarıyla, kendisine yönelen tehditler ve karşısına çıkan fırsatları ele alan, benim ''Yeni Roma'' kitabı, bir swot analizidir. Silikon Vadisi, Amerika''nın en güçlü yanıysa, bütün dünyaya ihraç ettiği Las Vegas da en zayıf yanıdır. Amerika karşısına çıkan fırsatları değerlendirmek istiyorsa, önce tüketim kültürüyle gelen tehditlere karşı önlem almalıdır.

*

Amerika gibi, Türkiye de, daha az tüketmesini, daha çok üretmesini ve daha bilgili ve bilge insan yetiştirmesini öğrenmelidir.

*

Silikon Vadisi, Las Vegas gibi eğlenceye değil, eğitime odaklanmalıdır.

*

Eğitimin sonu, tarihten önce dünyanın sonudur.


12 yıl önce
Silikon Vadisi"nde şirket almak
Bir ilim ve irfan çınarı: Mehmed Emin Er hocaefendi
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü