|
Milletle nasıl barışacağız?

Türkiye''nin başına beklenmedik hadiseler geliyor. Şimdi de, Kemal Derviş Almanya ile Fransa arasında kayboldu!!!

Hani Agop Efendi''nin iki eşi varmış. Biri Hap, diğeri Hup. Agop Efendi, kâh birine, kâh diğerine gidermiş. Bir gün lâğım çukurunun içine düşmüş. Başlamış dövünmeğe: "Hap der ki Hup''tadır. Hup der ki Hap''tadır. Bilmezler ki, Agop Efendi boğazına kadar ....tadır."

Derviş Fransa''da mı, Almanya''da mı diye muhabirlerin araştırdığını ve iz sürdüklerini duyunca, aklıma Agop Efendi geldi.

Mamafih sadece Kemal Derviş değil, hepimiz, şimdilik Agop Efendi''nin kaderini paylaşıyoruz.

Bu arada, Derviş, Alman Merkez Bankası Başkanı''yla randevusunu iptal edip kayıplara karışınca, borsa endeksi dibe vurdu.

Hiç değilse Agop Efendi''nin zararı sadece kendisine.

Fırsat mı kolladı?

Dün Merkez Bankası dövize müdahale etmeğe karar verdi; oysa daha birkaç gün önce, "faize müdahale edilecek, yabancı para ise serbestçe dalgalanacak" deniliyordu; hatta Ecevit, dalgalı kurun faziletlerini anlatıyordu.

Şimdi aldı bizi bir düşünce. Merkez Bankası müdahale kararı verirken, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş''e soruldu mu? Yoksa 50 milyon ilâ 300 milyon dolar arasında her gün döviz ihalesi açılması, -Derviş''in yokluğu fırsat bilinerek mi- kararlaştırıldı?

Öyle ya. Kemal Derviş, Amerika''da görüşmeler yaparken, Ecevit''i arayacak vakit dahi bulamamış ve üstelik Başbakan bu durumu ağzından kaçırmıştı. Ecevit''in ağzından kaçırdığı cümlelerden biri, evvelki gün piyasayı allak bullak etti. Bülent Ecevit, "15 günde 15 kanun olmaz" dedi.

Haydi! Döviz ve faiz fırladı, borsa düştü! Kriz, Başbakan ağzını açtıkça derinleşiyor.

FP''den destek

Neden 15 günde 15 kanun çıkmasın? Eğer Türkiye''nin esenliğe ulaşması buna bağlıysa, eğer gerçekten bir kurtuluş savaşı veriliyorsa, Meclis hiç kapanmaz, muhalefetin de desteği alınır ve 15 gün içinde hukuki düzenlemeler gerçekleştirilir.

Nitekim, FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, partisinin bu konuda her türlü fedakârlığa hazır olduğunu söyledi; hükûmete şartsız, -pazarlıksız- destek vaad etti. Arınç, haklı bir sitemini de dile getirdi: "Kemal Derviş, sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla görüşüp bir uzlaşma sağlamağa çalışıyor. Parlamento''ya gelsin, muhalefetle görüşsün; taleplerini dile getirsin. Kanunlar üzerindeki rezervlerimizi bir kenara bırakıp, gece gündüz çalışarak tasarıları yasalaştırırız."

Medya

Türkiye''nin tek sorununun bu 15 kanun olduğunu düşünmüyoruz. Siyasete hiç güven kalmadı. Haber Atak, Haber Türk, İmedya, İnternet Haber, 4. Kuvvet Medya gibi haber portallarına duyulan aşırı ilgi, basına da itibar edilmediğini gösteriyor.

Şu anda tekelci medyanın bazı köşe yazarlarının hücum ettiği İçişleri Bakanı Saadettin Tantan doğru konuştu. Kimi meslektaşımız "Biz yolsuzlukları takip etmiyor muyuz?" diye soruyor.

Haydi bakalım, Fatih Altaylı, Egebank hakkında yazdıklarına benzer yazıları Etibank için de yazsın. Emin Çölaşan, Mustafa Bayram''ı suçladığı kadar, Dinç Bilgin''i de suçlayıversin. Faruk Süren''i durup durup manşet yaparlar. -Çünkü kendi gruplarına Galatasaray maçı verilmemiştir- Ama meselâ Çukurova şirketi ile Medya Grubu arasındaki back to back ilişkiye temas edemezler.

Tantan zaten Mehmet Ali Birand ile yaptığı röportajından sonra Dışbank-Aydın Doğan-Medya ilişkilerini sorguladığı için, kara listeye girmişti. Şimdi her fırsatta ona yüklenecekler.

Sorun, gazetecilerde değil, patronlarda. Gazetecilere kalsa, en iyi gazeteyi yaparlar. Baksanıza, çoğu işsiz basın mensubunun hazırladığı "İnternet gazeteleri" haber kaynıyor.

Haber portalları

Haberleri basından takip etmek yerine, haber portallarından izlemek daha iyi. Hiç değilse olayların perde arkasını da öğrenebiliyorsunuz. Halkın nabzını tutan anketler de yayınlıyorlar.

Siyasetçiye duyulan güvensizliği, halkın mutsuzluğunu sergileyen anketler bunlar: Haber Atak:

Etibank olayı örtbas edilecek mi?

Evet % 59; Hayır % 41

Kemal Derviş başarılı olacak mı?

Evet % 39.64; Hayır % 69.36

Ekonomik krizinin sorumlusu kim?

Ecevit %71.28; Hüsamettin Özkan %10.40; Mesut Yılmaz % 9.82; Bahçeli % 5.92,; Cottarelli %2.58 Haber Türk:

Enerji operasyonunu yürüten DGM Savcısı Talat Şalk''a karşı hükûmet intikam operasyonu başlattı. Onaylıyor musunuz?

Evet % 13; Hayır % 87

Beyaz Enerji Operasyonu sümenaltı mı edildi?

Evet % 96; Hayır % 4

Derviş başarılı olacak mı?

Evet % 45; Hayır % 55

Hükûmet istifa etsin mi?

Evet % 77; Hayır % 23

Egebank''a el konulması, Demirel''in tutuklanması olumlu bir rüzgâr estirtti. Bu sefer sonuca ulaşılacak mı?

Evet % 19; Hayır % 81

Süleyman Demirel Egebank olayında kusurlu mu?

Evet % 75; Hayır % 25

Bankalara karşı yürütülen Kasırga Operasyonu''nu destekliyor musunuz?

Evet % 97; Hayır % 3

Fethullah Gülen zararlı mı?

Evet % 4; Hayır % 96 (Tam 32 bin 767 kişi Gülen''in zararlı olmadığını beyan ediyor)

Oy oranları

Seçim olsa kime oy verirsiniz?

Liberal Parti % 30.44; FP % 16; DYP % 13; BBP % 10...

Bu oranlar sandıkta alınacak sonuçları yansıtmasa dahi, hiç değilse iktidar partilerine duyulan güvenin sıfırlandığını, muhalefetin de halkın teveccühünü kazanamadığını gösteriyor.

İnternette dolaşanlar nisbeten daha eğitimli insanlar. O ortamda, bir bakıyorsunuz, çekinmeden ve sonuna kadar özgürlükleri savunan Besim Tibuk ve Liberal Partisi, birinci sırada. Arayış sürüyor.

Parlamento üyeleri TİSK Başkanı Refik Baydur''a kızdılar. "Neden 550 fuzuli milletvekilinden söz etmiş!"

Gerçi Refik Baydur milli iradeye saygısızlık etmiş gibi duruyor ama, halktaki görüntümüz bir facia. Sadece basında yazılanlar sebebiyle değil, partilerin tutumu, hükûmetin zaafı gibi sebebler yüzünden Parlamento''ya hiç güven kalmadı.

Keşke 15 günde 15 kanun çıkarabilsek; keşke karar alıp 550 milletvekilini 450''ye indirebilsek.

Belki o zaman milletle barışırız.

23 yıl önce
Milletle nasıl barışacağız?
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli