|
Kredi faizleri neden düşmüyor?

Nedeni ne olursa olsun, faizlerdeki düşüşün aynı oranda kredi faizlerine yansıtılması gerekir. Hem de gecikmeden.

Merkez Bankası''nın yeni para ve kur politikasını açıklamasından sonra mevduat faizlerinde hızlı bir düşüş yaşandı. Repo ve kamu kağıdı faizleri de hızlı düşüşten nasibini aldı.

% 100 civarında seyreden kamu kağıdı ve repo faizleri % 30''lara kadar indi. Bankalar vadeli mevduata uyguladıkları faiz oranlarında radikal indirime gittiler. 1 aylık mevduata ortalama % 35-40 faiz veriyor bankalar.

Merkez Bankası''nın gecelik faiz oranları da repo faiz oranlarına yakın seyrediyor.

Mevduat cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, kredi faizlerinde hissedilir düşüş gerçekleşmiyor. Beklenen düşüş olmuyor.

Kredi faizleri halen % 100''e yakın bir seviyede duruyor. Kredi faizlerinde hiç azalma meydana gelmediğini söylemiyoruz. Bazı düşüşler var elbette. Ancak son derece sınırlı düşüş söz konusu. Mevduat faizi ve diğer faizlerdekine paralel değil düşüşler.

Benzeri durum kredi kartı kullanımıyla ilgili faiz oranları için de geçerli. Yüksekliği devam ediyor.

İhtiyatlı bekleyiş

Belki bankalar, yürürlüğe konulan para ve kur politikası ile bu politikanın başarısı için gerekli olan destekleyici politikaların realize edilip-edilemeyeceği konusunda ihtiyatlı bir yaklaşım içinde bulunuyorlar. Faizdeki düşüşün kalıcı olup-olmadığı konusunda emin olmak istiyorlar.

Makro ekonomik göstergelerdeki değişimlerin, faizlerdeki azalmayla uyumlu olup-olmadığının ortaya çıkmasını ve ekonominin yönünde istikrarın belirmesini bekliyorlar.

Belki de bankalar tatlı karlardan vazgeçmek istemiyorlar. Ya da zorlanıyorlar.

Bankaların piyasa kuralları çerçevesinde ve normal faaliyet olarak piyasaya kredi kullandırmak hususundaki bilgi birikimlerini kaybettiler belki. Fonlarının önemli bir bölümünü Devlet''e borç olarak verdikleri için piyasayı kredilendirmenin nasıl yapıldığını hatırlamıyorlar. Zaman kazanmaya çalışıyorlar.

Mevcut ekonomik şartlarda kredi kullandırmanın riskli olduğunu düşünüyorlar ve risk payını yüksek tutuyor da olabilirler.

Nedeni ne olursa olsun, faizlerdeki düşüşün aynı oranda kredi faizlerine yansıtılması gerekir. Hem de gecikmeden.

Aksi halde faiz düşüşünün üretime ve tüketime katkısı ortaya çıkmaz. Firmaların finansman maliyetleri makul seviyelere inmez. Faiz indirimlerinin fiyatları aşağıya çekmesi gerçekleşmez.

Eğer piyasa Hükümet''in bir bütün olarak ekonomik politikasına inanıyorsa kredi faizlerinin düşmemesi içimn hiçbir neden yoktur

24 yıl önce
Kredi faizleri neden düşmüyor?
Orta yol doğru istikameti gerektirir
Korksak mı?!
Londra izlenimlerim, beklentiler ve riskler
Türkiye’nin enerjisi
Komprador entelektüel ve siyasi işlevi