|
Bir neslin ağabeyi: Erdem Bayazıt

Adil Erdem Bayazıt, 18 Aralık 1939 günü Kahramanmaraş’ta doğdu. Dedeleri, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi sırasında Doğubayazıt’tan gelerek Maraş’a yerleştiği için Bayazıtlılar olarak anılan ailenin sekiz çocuğundan altıncısıydı. Çocukluğunu Bayazıtlı Ahmed Paşa’dan kalan büyük konakta geçirdi ve ilk öğrenimini İstiklal Ortaokulu’nda tamamladı.

Liseyi Kahramanmaraş Lisesi’nde okuması hayatının dönüm noktası oldu. 7 Güzel Adam’dan biri olma şansını yakaladığı bu günlerde Cahit Zarifoğlu, Rasim ve Alaaddin Özdenören, Ali Kutlay ve Akif İnan ile aynı sıraları paylaştı. Nuri Pakdil’in de desteği ile lise arkadaşlarıyla birlikte yayınladıkları Hamle Dergisi, ilk şiirlerine ev sahipliği yaptı. Nuri Pakdil’in yayına hazırladığı Hizmet Gazetesi’nde sanat ve edebiyat sayfası üstlenen Erdem Bayazıt, üniversite eğitimi için İstanbul’u seçti ve 7 Güzel Adam’ın gölgesinde toplanacağı Sezai Karakoç’la da buluşma imkanı buldu.

Aynı zamanda liseden mezun olduğu yıl olan 1959’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Ancak kısa süre sonra gerçekleşen 27 Mayıs Darbesi ve yaşanan ekonomik zorluklardan etkilenerek hem çalışıp hem okuyabilmek için devam zorunluluğu olmayan Ankara Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Bir süre sonra okulu dondurdu ve yedek subay olarak askere gitti. 3 yıl süren askerlik sonrası Nuri Pakdil’in teşvikiyle Ankara’ya döndü ve Milli Kütüphane’de memuriyete başladı. Hukuk eğitimine devam etmek istese de okul harçlarının yüksekliği nedeniyle tekrar üniversite sınavına girdi ve Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandı.

Fethi Gemuhluoğlu’nun desteğiyle 1967 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’nda çalışmaya başladı ve 1971’de üniversiteden mezun olarak Maraş’a döndü. İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü görevini yürütürken mezun olduğu Maraş Lisesi’nde de Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptı. Nuri Pakdil tarafından yayınlanan Edebiyat dergisinin kurucuları arasında yer alan Erdem Bayazıt, 1972 yılında ‘Sebep Ey’ isimli ilk şiir kitabını yayınladı.

Cahit Zarifoğlu’nun davetiyle Mavera Dergisi ve Akabe Yayınlarının yöneticisi olarak çalışmaya başladı ve Ankara’ya taşındı. 1984 yılına kadar 7 yıl boyunca Yazı İşleri Müdürlüğünü sürdürdü. Kurucuları arasında yer aldığı Ajans 1400 ekibiyle birlikte 1981 yılında Rus işgalinin ve çatışmaların devam ettiği Afganistan’a gitti ve iki ay süren bu yolculuğun notlarını İpekyolundan Afganistan’a adlı kitapta topladı.

Mavera Dergisi ve Akabe Yayınları’nın İstanbul’a taşınması üzerine görevinden ayrılarak Ankara’da kalan ve memuriyete dönen şair, 30 Kasım 1987 seçimlerinde Anavatan Partisinden milletvekili seçilerek meclise girdi. Kalemiyle sürdürdüğü mücadelesine politik zeminde de devam etme düşüncesindeydi. Siyasete girdikten sonra şiir yazmayı hiç bırakmadı ve Risaleler isimli ikinci şiir kitabı 1987 yılında Akabe Yayınları tarafından yayınlandıktan sonra Türkiye Yazarlar Birliği Şiir Ödülü’nü kazandı.

Sonraki dönem aday olmayarak İstanbul’a yerleşen Erdem Bayazıt, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergilerinde yazmaya devam etti. TBMM Başkanlık Divanı tarafından Üstün Onur Ödülü’ne layık görülen 71 kişiden biri olan; “Ve ölüm mutlak/Tek kapısıdır ölümsüzlüğün” mısralarıyla ölüme bakışını ifade eden şair, 5 Temmuz 2008 günü tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Eyüp Sultan Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından vasiyeti üzerine Eyüp Sultan Mezarlığı’na defnedildi.

Adil Erdem Beyazıt.
#Aktüel
#Edebiyat
#Şair
#Adil Erdem Beyazıt
#Nuriye Çakmak Çelik
10 ay önce
Bir neslin ağabeyi: Erdem Bayazıt
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu