|
tvnet’in ilkleri


tvnet,
2016’da Kudüs ile başlayıp, 2019’da
Endülüs’
te devam eden
Ramazan
programlarının üçüncüsünü,
Semerkand
’da gerçekleştirmenin tatlı telâşı içinde.

Aslında Maveraünnehir’de Ramazan programı 2020 yılı Ramazanı için planlanmış, hatta saha çalışmaları da yapılmıştı ama maalesef Kovid salgını nedeniyle vazgeçilmişti.

2021’de de yine düşünülmüş fakat özellikle salgının Özbekistan’daki yoğunluğu nedeniyle programı yapmak yine mümkün olmamıştı.

Nihayet,
Semerkand’da Ramazan
adını hak edecek şekilde, 2 Nisan’daki ilk iftarla birlikte gerçekleştirilecek ve tvnet’te Ramazan boyunca Türkistan diyarının mühürleri hükmündeki eserleri, renkleri, hikmetleri ve hakikatleri… bizlere taşınacak.

Vatandaşı olduğu ülkenin başkentini bile bilmeyecek kadar duyarsız kimi tiplerin varlığı söz konusuyken, Ramazan programlarını yurt dışında yapmanın bir karşılığının olmayacağını düşünmek mümkündür.

Ama unutulmamalıdır ki, bu ülkede sadece isimlerine aşinalıklarıyla Kudüs, Yafa, Eriha, el-Halil, Kurtuba, Ronda, Granada, Mâlaga, Semerkand, Buhara, Taşkent, Tirmiz, Nesef, Urgenc, Hiva, Fergana… dendiğinde gözlerinde bir tarih şuurunun şuleleri, hasret ışıkları, mülk ziyaları, bilgi lemaları çağlayan milyonlarca gencimiz var.

Elbette, bizden başka hiçbir milletin maruz kalmadığı siyasi, sosyal ve kültürel değişimlerin ateşten çemberleri içinden geçerek bugünlere geldik. İnancımıza ve tarihimize mahsus bilgideki ve hatıradaki zayiatımız büyük.

Ama değil mi ki, yiğit düştüğü yerden kalkar. Bu da ancak durumlarını yukarıda zikrettiğim gençlerimizle mümkün olacaktır. Onlar için tarihin üstündeki tozları silkelemeli, mülk ve bilgi ateşini yeniden yakmalıyız. Biz onlar için bu minvalde bir adım atarsak, Rabbimiz’in izniyle onlar on adım atacaklardır. Yeter ki, bir yerden başlansın.

tvnet’in Kudüs ve Endülüs’teki Ramazan programları bu nedenle yapıldı, şimdi Özbekistan’da olması da bu nedenledir.

tvnet, hiçbir yeri yalın kılıçla fethetmeye gitmedi ve gitmiyor, herkes kendi yerinde ve vatanında sağ olsun.

tvnet kanayan coğrafyaya, yitik mekanlara, özde ortak olan ama güve tarafından yenmiş bir yazma gibi bölük pörçük olmuş, iç bağları ve bağlamları kaybolmuş hatıralara demir atmak istiyor.

Özetle, tvnet aynı zamanda mülk anlamı da olan ve ancak onun elde edilmesiyle karanlıktan aydınlığa, düşkünlükten dirilişe yürünebilecek olan zaman,
mekân, kavim ve nesil bilgisini gençlerimize kazandırmanın elif-bâ’sını
yeniden okutabilmek için, daha önceden hiç kimsenin el atmadığı, dev medya holdinglerinin teşebbüs etmeyi akıllarından bile geçirmedikleri bir görevi, salt Allah’ın rızası için omuzluyor.
Gerçi, yaptığımız son olumsuz vurgudan, tvnet tarafından yapılan bu mezkûr işin bir imkân meselesi olmaktan çok
bir aşk meselesi
olduğu da anlaşılıyor.

Zira Leyla’yı yitiren arar; karanlığı müdrik olan aydınlığı talep eder; bilginin değerini bilenler ancak onu ehline tevdi eder. Güzel niyet, samimiyet bu aşkın cümle kapısıdır; Rabbimiz bu kapıdan girmeyi talep edenlerin önüne binlerce bereket kapıları açacaktır.

Dolayısıyla bu manada söz konusu aşk, imkândan önce ihtimam ister ki, Rabbimiz’in tevfiki de ancak buna layık olan amellerin üzerine iner.

Kudüs ve Endülüs’te Ramazan programlarından yakîn olarak tecrübe ettiğim üzere, tvnet’in değerli yöneticileri ve maharetli elemanları bu idrak üzere davrandılar ve hayırlı sonuçlara da ulaştılar.

Şimdi sıra Özbek diyarındaki programdadır. Yine
Nuri, Mustafa ve Mesut Albayrak
beylerin, yukarıda zikrettiğim şuurdan doğan iradeleri ve kararlarıyla tvnet’in maharetli elemanları yayın masalarını Semerkand’a kurdular.

Yeni programı, tvnet’in emektarlarından, hâlen yaptığı haber-yorum programlarıyla zaten sıkça ekranlarınızda bulunan İsmail Halis gerçekleştirecek. İşin teknik planlaması ve sunumu onun omuzlarında olacağı için, çok zorlu iki işi birlikte gerçekleştirecek. Ama biliyorum ki, onun içindeki aşk bu zorluğu aşmasında önemli bir manivela olacak ve Allah’ın izniyle onun nazarını ve dilini pekiştiren kıymetli konuklarla yine Tvnet’te bir ilki idrak etmenin farkını ve sevincini yaşayacağız.

Ayrıca, Kudüs’te malum şartlar nedeniyle isteyip de yapamadığımız ama Endülüs’te
Abdullah Aydemir
ve
Umut Ayar
’la yaptığımız video çekimleriyle nasıl Endülüs’ün neredeyse tamamını ekrana taşıdıysak, bu programda da Maveraünnehir’in birçok şehri, camileri, tekkeleri ve türbeleri yine video çekimleriyle Tvnet ekranlarına taşınacak.

Fakirin de bu minvalde küçük katkıları olacak inşallah.

Ramazan’ınız mübarek olsun.

#tvnet
#Semerkand
#Endülüs
2 yıl önce
tvnet’in ilkleri
“Havalar” ısınmaya başladı... Tedbirlerimizi almak zorundayız!
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’