|
Başbakan"a sunulan Pollmark anketi

Geçtiğimiz hafta Başbakan''a bir anket sunuldu. Seçmen eğilimleri ve ayın belirgin gündem maddeleri hakkında yapılan çalışmaya geçmeden önce, araştırma şirketi hakkında biraz bilgi verelim.

Pollmark 2003 yılında kurulmuş Ankara merkezli bir araştırma şirketi. Kurulduğundan beri her ay düzenli olarak Başbakan için araştırma yapıyor. Bu çalışmalarında gösterdiği üstün performans ve isabetli tahminlerinden olacak, Başbakan''ın en fazla itibar ettiği firma olarak biliniyor. Son referandum tahminlerinin %57 olduğunu ve medyada ''referandumu en iyi tahmin eden firma''olarak zikredildiğini de söyleyelim. Tayyip Erdoğan gibi anket çalışmalarına önem veren bir lideri tatmin edecek bir ciddiyetle çalışan bu başarılı firmanın başında Dr. İbrahim Dalmış ve Dr. Ertan Aydın yönetici olarak bulunuyorlar.

İşte bu Pollmark geçtiğimiz hafta Başbakan''a son çalışmasını sundu. 5369 kişi ile yüzyüze görüşülmüş. Anket, 2-10 Ocak tarihleri arasında yapılmış. 7 bölgeden 26 il, ülke genelinin profilini temsil etme açısından belirlenmiş.

Bu tip anketleri telefonla yapan ve her ay gazetelerinde sürmanşetten duyuran firmaların varlığını ve toplumu etkileme heveslerini bildiğimizden Pollmark anketinin kapsam ve yönteminin etkileyici olduğunu söylemeliyiz.

Elbette Pollmark kendi anketini en iyi yorumlayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip ancak herkes rakamları merak ediyor. Rakamları bildikten sonra siyasi analiz yapmak bizim milletimiz için çocuk oyuncağı, öyle ya!

Verelim rakamları o halde.

Herkes kendi analizini yapsın.

''Haziran 2011 seçimlerinde hangi partiye oy vereceksiniz?'' sorusuna:

AK PARTİ: %49.4

CHP: %23.3

MHP: %12

BDP: %5.9

şeklinde cevaplar verilmiş.

Bu, Türk siyasi hayatında ilk defa bir partinin girdiği üç seçimde de arka arkaya tek başına iktidar olma başarısını göstereceğine işaret eden bir sonuç. Genel başkan olarak da yenilenmesi güç bir rekora koşuyor Tayyip Erdoğan. ''Halkın teveccühü'' dediğimiz ve ekonomi başta olmak üzere birçok parametreden etkilenen bir gücün hâlâ Erdoğan''ın arkasında olduğunu görmek lazım.

Erdoğan''a girdiği her seçimde belki de beklediğinin üzerinde destek veren halk da bu seçimin anlamını biliyor. Hiç şüphesiz üçüncü defa iktidarı hakeden bir partiden beklentiler de büyük. Erdoğan da bunun farkında ve bu defa en büyük değişimin, yeni anayasanın sözünü vererek seçime hazırlanıyor.

Herkes kendi yorumunu yapar dedim ama dayanamayıp söyledim görüşlerimi.

Aynı anketten dikkat çekici iki cevap daha yazayım ve bu defa yorumu size bırakayım, buyrun:

''Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını nasıl karşılarsınız?'' sorusuna, ''Olumlu karşılarım'' diyenlerin oranı: %76.1 olmuş.

''Siyasi partiler genel seçimlerde başörtülü aday gösterse bunu nasıl karşılarsınız?'' sorusuna, ''Olumlu karşılarım'' diyenlerin oranı ise %68.3 olmuş.

Pollmark bu cevapları Başbakan''a nasıl yorumladı acaba?

٪d سنوات قبل
Başbakan"a sunulan Pollmark anketi
"İdeal Müslüman kadın: Tembel kadın"
Yeni bir sinerjiye ihtiyacımız var
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı