|
2013"e Adım Atarken-1

Her yıl Aralık ayı, genel anlamda, o yıl içerisinde ne olmuş bitmişe dair tüm dünyanın ve teker teker ülkelerin Z raporu''nun alındığı bir dönemdir. Bununla birlikte gelmekte olan yıla dair öngörüler, tahminler ve analizler de yapılmaktadır.

Böylesi bir analizi Monocle dergisi de kıta kıta, kimi spesifik noktalara ve verilere dayanarak, kısa bir brifing şeklinde yapmış. Bu brifingte ülkelerdeki önemli seçim tarihleri, ekonomiyle ilgili minimal görünümler, öne çıkan siyasetçiler aktarılmış. Hap niteliğindeki bilgiler ile 2013''e dair zihninizde bir fotoğraf beliriyor. Şimdi isterseniz kıta kıta Monocle''ın bize çizdiği resmi takip ederek bölgemizde ve dünyada olup biteceklere değineceğiz. İlk penceremizi Avrupa ve Türkiye için açıyoruz.

Ekonomik kriz içinde kavrulan Avrupa için Almanya''da yapılacak seçimler kritik önemde. Mevcut durumda Avrupa''nın en sağlıklı ekonomisini oluşturan Almanya''da Angela Merkel''in karşısına SPD''nin aday olarak belirlediği liberal eğilimleriyle bilinen Peer Steinbrück''ün çıkması, başa baş bir seçim beklentisini artırıyor. Bununla birlikte, İtalya ve Norveç''te yapılacak seçimler ile Yunanistan''da bir erken seçim ihtimali de mevcut. Avrupa''da ekonomik kriz nedeniyle yıpranan merkez siyasetin yerine oynayan milliyetçi/sosyalist populist siyasyi partiler de, siyasi tabloyu yeniden şekillendirecek ve istikrarsızlaştıracak unsurlar taşıyor. Özellikle Yunanistan''da yükselen Altın Şafak hareketi tüm Balkanları bir kaosa sokabilir.

Monocle''ın Avrupa brifinginde ayrıca ilginç bir noktaya dikkat çekiliyor. Buna göre, Suriye''den dolayı istikrarı zedelenecek bir Türkiye, ilerleyen süreçte Avrupa''yı da istikrarsızlaştırma potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor. Bu noktada Rusya''dan dün gelen ve ne yazık ki ile de söylense "muhaliflerin Suriye''de kazanabileceğine" dönük öngörüyü dikkate almakta fayda var. Çünkü Esad yönetimi düştükten sonraki esas mesele, Auriye''nin 2003te Irak''ın yaşadığının benzeri bir istikrarsızlık ve devletsizleşme sürecine girmesinin engellenmesi olarak öne çıkmakta. Esad sonrası Suriye''de devlet mekanizmasının zaman geçmeden işlerlik kazanması hem ülkenin bütünlüğünün korunması ve insani yardımın, ülkenin en ücra köşelerine sağlıklı şekilde ulaştırılması açısından önem arz ediyor. Yiyecek , su ve diğer temel ihtiyaçların giderilmediği, şehirlerin çöp dağlarıyla karşı karşıya kaldığı bir insani felaketin halihazırda yaşandığı Suriye devlet fonksiyonlarının hızla devreye sokulması 2013''te listede yapılacaklar arasında en üstte olacak. Tabii bu madalyonun diğer yüzünde ülkenin en kısa sürede iç savaş sürecinden çıkması da bulunuyor.

2013''te sadece Suriye değil, İran, Güney Kıbrıs, İsrail ve Gürcistan''da yapılacak genel seçimler ve sandıklardan çıkacak sonuçlar da hem Türkiye''yi hem de bölgeyi yakından etkileyecek gibi duruyor. Buna Yunanistan''daki belirsiz siyasi, ekonomik ve sosyal süreç de eklendiğinde, bölgenin mevcut durumda istikrar adası olarak duran Türkiye''yi yakından etkileyecek birkaç fay hattının hareket edeceği görülüyor. Tabii Irak merkezi hükümetiyle, Türkiye ve Irak''ın kuzeyindeki otonom Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilerin izleyeceği süreç de 2013''te mezapotamya ile doğu akdeniz hattının geleceğini yakından ilgilendiren gelişmeler olacak.

Bir sonraki yazımda, Mısır bağlamındaki gelişmelere ve Afrika''nın 2013''teki görünümüne değineceğim.

11 yıl önce
2013"e Adım Atarken-1
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle