|
Dinlenme tesisleri kontrol edilsin

Seyahatlerin yoğunlaştığı bu günlerde bizzat yaşadığım olumsuzluğu örnek vererek otoyollardaki konaklama tesislerinin gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatmıştım. Otobüslerin yiyecek içecek ve dinlenme ihtiyacı için durakladığı mekanların temiz ve tertipli olmasının belli ölçüleri var. Bir kere lokanta, kafeterya ve market bölümlerinde satışa sunulan her ürün için mutlaka etiket, eğer bu mümkün değilse tüketicinin rahatlıkla görebileceği şekilde fiyat listesi bulundurmak zorunlu. Tüketicilerin, yedikleri içtikleri şeyler konusunda fiyat emrivakisiyle karşılaşmamak için dikkatli olmaları, olumsuzlukları, ilgili belediyeye ihbar etmeleri gerekiyor. Başımdan geçen bir tecrübeyi 1 Mart tarihli köşede konu etmiş, seyahatim sırasında konakladığım iki tesisde gördüğüm olumsuzluğu, başkaları da mağdur olmasın diye biran önce sağlık kontrolü yapılması için büyüteçe almıştım. Bunlardan biri Afyon''daki Cumhuriyet Dinlenme Tesisiydi. Yol üzerinde METRO TURİZM''e ait levhayı görünce bu tesisin güvenilir olacağını düşünerek durakladık ve açlığımızı gidermek için lokanta bölümünden bir iki yemek seçtik. O günkü yazımda belirttiğim gibi açlığımız bile yemekleri tamamlamak için yeterli olamadı. Yol üzerinde bir başka tesis olan Adapazarı Pamukova Küçükağa tesisinde önümüze kahvaltı olarak hemen hemen aynı kalitesizlikte ürünler sunulunca dayanamadım ve en azından başkaları aynı kalitesiz hizmet emrivakisine kurban gitmesin diye konuyu yazdım. Dedim ya, Cumhuriyet Tesislerini tercih etmemizde en büyük etken METRO TURİZM''in levhasını görmemizdi. Yazının yayınının ardından EGE METRO TURİZM Halkla İlişkiler Müdürü Tuncer Kanarya''dan bir faks mesajı aldım. Sayın Kanarya yazıda geçen "Metro Turizm''e ait" ibaresinin doğru olmadığını, sözkonusu tesisin Turizm Bakanlığına ait olduğunu belirtiyor. Bu doğruysa durum daha da vahim. Demek ki bu ülkenin turizmden sorumlu bakanlığı, bir taraftan "turizmi geliştireceğim" hesapları yaparken, öte yandan kendi tesislerinde tüketicinin sağlığı ve ekonomik çıkarlarının korunması ve tüketiciye kaliteli hizmet sunumu bakımından yetersiz kalıyor.

Bence Sayın Halkla İlişkiler Müdürü, METRO TURİZM Otobüslerinin uğradıkları Cumhuriyet Dinlenme Tesisinin yetkililerini, METRO TURİZM''in hizmet anlayışına uygun hale getirmeleri yolunda uyarmalı.

Tüketici hakları gününe ne oldu?

Her sene 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanır. 1962 Yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jhon F. Kennedy''nin 15 Marttaki kongre toplantısında, tüketicilerin insan hakları gibi vazgeçilmez hakları olduğunu vurgulaması, konuyu dünya gündemine taşımıştı. O günden beri bu günde tüm dünya tüketicilerin sorunlarını tartışıyor, ortak hakların toplumsal yaşamda ne kadar yer bulduğunu sorguluyor. Aslında bizim için tüketici hakları meselesi çok daha eski. İslamiyetle birlikte Türk Toplum hayatına malolan ihtisab sisteminin alışveriş hayatına getirdiği düzen ve ahi örgütleri gibi sivil toplum birimlerinin tüketiciyi koruyan ilkeleri zabıta teşkilatının denetim esaslarıyla Cumhuriyet döneminin yasal hayatına taşındı. Bu ilkeler Birleşmiş Milletler Teşkilatınca çerçevesi belirlenen evrensel tüketici hakları ile bütünleşerek 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunla pekişmiş oldu. Bugün ülkemiz tüketicilerinin haklarını, onlara mal ve hizmet sunanların sorumluluklarının çerçevesini belirleyen bir kanunumuz var. Özellikle son yıllarda 15 Mart tarihi bu kanunun ne oranda hayata geçtiğinin tartışılmasına, eksikliklerin giderilmesi için gündeme gelmesine vesile oluyordu. Israrla Tüketicinin haklarından sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nı aradım, ancak bu günde neler yapılacağına dair somut bir bilgi edinemedim. 15 Mart tarihinin, tüketicilerin yeni kazanımlarının müjdeleneceği bir gün olacağını umut ediyordum. Anlaşılan o ki bu sene tüketici hakları bir yönetim"kriz"ine kurban gitti.

23 yıl önce
Dinlenme tesisleri kontrol edilsin
Tanpınar"da Erzurum Üzerine Bazı Dikkatler I
Atatürk"ün “Deli” dediği "bu adam" kim?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar