|
Sportul Studente

1986 yılında İspanya''nın Sevilla kentinde Steau Bükreş takımı kendi evinde final oynayan Barcelona''yı 2-0 yendi ve Avrupa şampiyonu oldu. Hani şu ünlü kaleci Ducadam''ın üç penaltı kurtardığı finalde. Diğer kupadan da şampiyon olarak Rusların Dinamo Kiev''i gelmişti. Süper kupayı Steau ile Dinamo takımları oynayacaktı.

Ve daha sonra ayaklarından asılan devlet başkanı Cavuşescu süper kupayı çok istiyordu.

Ruslardan kupayı almak, saltanatını 50 yıl daha uzatabilirdi..

Bükreş Üniversitesinin spor akademisi bölümünde öğrenci olan bir gencin yeteneklerinden söz ediliyor ve geleceğin Pele''si olacağı söyleniyordu.

Çavuşescu''ya "bu çocuk Steau takımında olsa süper kupayı mutlaka alırız" dediler.

O da "hemen alına" buyurdu.

O çocuk önce askere alındı, sonra devşirildi ve bir hafta içinde Steau Bükreş takmının alt yapısından gelmiş gibi kadroya alındı.

Bir kaç idman sonrası büyük finale götürüldü ve Dinamo Kiev''in o ünlü ve Blockin''li kadrosunun karşısına atıldı. Maç 1-0 bitti ve golü de 18 yaşlarındaki o gencecik delikanlı attı. Steau Bükreş kupayı almıştı. Hemde onun golüyle...

O gencin adı Georghe Hagi idi..

Bu konuyu bir canlı yayında dile getiren ANDRAS K. BODOR adlı bir spor yazarı yayından alınıp hapse kondu. Tam 2 yıl 4 ay hapis yattı. Ne zamanki Çavuşescu ve hanedanı küllüm oldu, Bodor''da hapisten çıktı ve altını çizdiği gerçek, gerçekten gerçek oldu. O yattığıyla kaldı ama Steau Bükreş takımı 6 yıl sonra Sportul Studente takımına 600 bin USD yetiştirme parası ödedi.

Mesleğimizin yüz akı Bodor ve Hagi''yi bir küçük anekdot ile anmak istedim. Şimdi kalan üç-beş maçını 4 gözle izleyip, onu ileride çocuklarıma anlatabilmek için anılarıma nakşetmek istiyorum..

Çünkü artık Hagi yok...

Başka Hagi''de yok..

23 yıl önce
Sportul Studente
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi