|
Denize Girmek ve Gusül

Deniz, havuz ve göl gibi yerlerde yüzmeye girenler, gusül (boyabdesti) yapmış olurlar mı?

Gusül (boyabdesti, tahâret-i kübrâ) ile ilgili, iki âyet bulunmaktadır: "Cünüpken -yolcu olan müstesna- yıkanıncaya (gusledinceye) kadar, namaza yaklaşmayın." (Nisa, 4/43) ve "Cünüpseniz, iyice yıkanıp temizlenin." (Maide, 5/6) âyetleri, boyabdestinin gerektiği durumları ve nasıl yapılacağını göstermektedir. Buna göre, boyabdestinin geçerli olması için, bütün bedenin tertemiz yapılması gerekir. Türkçe'de iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde bedene su değdirip yıkamak, tam da bu durumu anlatır. Bu âyet dolayısıyla, guslün farzları üçtür: 1) Ağzı temizlemek, 2) Burnu temizlemek, 3) Bütün vücudu yıkamak.

Gusül konusunda önemli bir nokta, tepeden tırnağa bütün bedeni yıkayacak şekilde temiz suyun vücuda değdirilmesidir. Bunun için saç, sakal, bıyık ve kaşlar yıkanıp dipleri ıslatılır. (Tirmizî, tahâret, 77) Saçları örgüsüz kadınlar, saçlarını yıkayıp suyu saç diplerine ulaştırmalıdır. Saçları örgülü kadınlar ise, örgülerini çözmez, yalnızca saç diplerine bol bol su akıtıp ıslatırlar. (Müslim, hayd, 58; Ebu Davud, tahâret, 120; Tirmizî, tahâret, 77) Göz pınarı, kulakların iç kıvrımları, diş araları, koltuk altları, göbek çukuru, kurşun, ameliyat ve kesik çukurları ve küpe delikleri, iyice ovalanıp yıkanır. Bu konuda önemli olan, bütün titizliği gösterip bedende kuru bir yer kalmadığına inanmaktır. Abartıya kaçıp evham yaparak tekrar tekrar yıkanmak gerekmez. Bu, bir süre sonra denetlenemez korkunç bir evham ve dolayısıyla olmadı yeniden diyerek saatlerce yıkanma derecesine varabilir.

Guslün farzlarını yerine getirmek kaydıyla, deniz, nehir, ırmak, çay, göl, gölet, kaplıca ve temiz havuza giren veya yağmur altında duran kişi, hem abdest almış, hem de gusül yapmış olur. Böyle bir durumda, beden organlarını hareket ettirmekle ve suyun içinde abdest ve gusüle yeterli olacak bir süre durmakla, sünnete de uyulmuş olur. Bu konuda şu iki husus önemlidir: 1) Bu gibi yerlere girmekle, sadece cünüplükten kurtulmuş olunur. Tam temizlik için, gereken durumlarda yine de uygun temizlik maddeleri ve temiz su kullanılmalıdır. 2) Gereken durumlarda giyim-kuşam konusundaki mahremiyet şartlarına uymak.

Deniz, göl ve havuza girmekle gerçekleşen boyabdestiyle, temizlik şartı sağlanmış olur, dolayısıyla bu yıkanmayla her türlü ibadet yapılabilir.

Cünüp kimse, yıkanmadan önce bir şey yeyip içebilir, uyuyabilir mi?

Cünüp kişi, önce elini ve ağzını yıkar, sonra yeyip içebilir. Bundan önce yeyip içmesi mekruhtur. Hz.Ayşe'nin (r.a.) rivayetine göre Hz.Peygamber (s.a.), cünüpken uyumak istediğinde çoğu zaman önce yıkanır, sonra yatıp uyurdu; kimi zaman da sadece abdest alıp yatağa giderdi. (Nesai, gusül, 6; ikinci kısım, Buhari, gusül, 27) Onun başka bir rivayetine göre, yemek yiyeceği veya yatacağı zaman, abdest alırdı. (Ebu Davud, taharet, 88) Üçüncü rivayetine göre ise, suya el sürmeden cünüp olduğu halde uyurdu. (Ahmed bin Hanbel, Müsned, 6/43) Bunların her üçü de şartlara göre uygulanabilir, ama en uygunu cünüplükten bir an önce temizlenmektir. Guslü geciktirmek, kişiye iç rahatsızlığı verir. Olağan şartlarda müslümanlar, beş vakit farz namaz dolayısıyla en çok iki vakit arasında cünüp kalabilir.

Cünüpken tıraş olunabilir, tırnak kesilebilir mi?

Cünüpken tıraş olmak ve tırnak kesmek, haram olmamakla birlikte, mekruh (dinen uygunsuz) görülür. Cünüplükten temizlenip sonra bunları yapmak, daha doğrudur.

18 yıl önce
Denize Girmek ve Gusül
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset