|
Şanlıurfa"da GAP"dan daha değerli bir şey var

Şanlıurfa, 9 bin hektarlık potansiyel sulanabilir alanı ile dünyadaki gıda krizine alternatif çözümler üretilebilecek en önemli şehir.

İlin tarım potansiyeli kadar önemli bir özelliği de tarihi kültürel zenginliği.

Şanlıurfa Mekke, Medine ve Kudüs''ten sonra dünyanın 4. inanç merkezi.

Hz Musa, Hz İsa, Hz Yakup, Hz Yusuf, Hz İbrahim, Hz İsmail, Hz Eyyüp, Hz İlyas, Hz İshak peygamberlerinin kimilerinin yaşadığı kimilerinin de doğduğu yer.

En son çıkan arkeolojik kazılara göre de Hz Adem ile Hz Havva''nın ilk tarım yaptıkları yer.

Bu kültürel tarih zenginliğinin 10''da biri Avrupa ya da ABD''de olsa o ülkeye gelir olarak yeter.

* * *

6 yıl içerisinde 43 ilde, 55 Garanti Anadolu Sohbetleri toplantısı yaparak, 17 bin girişimciyle bir araya gelen Garanti Bankası, ilin bu iki özelliğini geliştirmek amacıyla geçen hafta Şanlıurfa''da işadamları ve sektör temsilcileri ile biraraya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere''ye göre Şanlıurfa bu iki özelliği ile işlendiğinde dünya çapında “marka” olabilir.

Bunun için de inanmak ve çalışmak lazım.

* * *

Biz ilde iken Avrupa ülkelerinde milletvekili ve senatör olarak görev yapan 6 Türk asıllı parlamenter de gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa''da Belediye Başkanı Fakıbaba''nın misafirleri idi.

Danimarka Milletvekili ve Avrupa Birliği (AB) milletvekili adayı Yozgatlı gurbetçi Hüseyin Araç, Şanlıurfalıların hazine üstünde oturduklarını söylerken, ilin tanıtımı için yabancı medya temsilcilerini de yanlarında getirdiklerini söyledi.

* * *

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, GAP''ın bitirilmesiyle birlikte, bölgeye gelenlerin bu şehri tanıyamayacağını iddia edecek kadar inanıyor.

Yalnız ilin medyada terör şehri gibi gösterilmesinden de çok rahatsız.

“Gelin bu şehri görün, televizyonlarda gördükleriniz yanlış” diyerek, yapılan olumsuz haberlerin kente zarar vermesinden yakınıyor.

Son haftalardaki PKK''nın gösterilerinin medyadaki yansımasından hemen sonra otel rezervasyonlarında iptallerin yaşanması belediye başkanının ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

Medyanın bu bölgedeki gelişmeleri verirken daha hassas olması gerekiyor.

GAP İdaresi Ankara''dan taşınıyor

GAP İdaresi''nin yakında Ankara''dan Şanlıurfa''ya taşınacak olması devletin bu projeyi bitirmek konusundaki kararlılığını gösteriyor.

GAP İdaresi''nin yeni Başkanı Sadrettin Karahocagil para sorununun bitmesinden ve hükümetin kararlılığından memnun.

Onların verdiği bilgilere gore, GAP''a sadece sulama yatırımları için yıl sonuna kadar kullanılmak üzere toplam 1 milyar 100 milyon yeni lira kaynak aktarılmış.Paket için toplam 3,3 milyar yeni liralık kaynak aktarılmasının ardından, hükümet de denetim atağına geçiyor.

Sulama başta olmak üzere, tarım, karayolları, eğitim, turizm ve sosyal projeler için gönderilen ödeneklerle bugüne kadar neler yapıldığı bu ay sonundan itibaren yerinde tespit edilecek.

Terörün Türkiye''ye verdiği mali zarar 1 trilyon dolar.

GAP projesinin maliyeti 30 milyar dolar. Yani terör olmasa 33 tane GAP projesi biterdi.

Türkiye de bugün 17''nci değil, 7''nci sırada olurdu.

Birileri Türkiye''nin bu sıraya gelmesini istemiyor.

Turizmin en önemli sorunu rehberlik

Şanlıurfa''daki program kapsamında gezi organizasyonu yapıldı.

Kültür turizminin en önemli sorununu şehir turunda bize mihmandarlık etmeye çalışan görevliden öğrendim; Rehberlik.

Sizi gezdiren rehber Fes Travel gibi bir şirketin elemanı ise Peygamberler Şehri''nde bir tane peygamberin hikayesini dinlemeden gelirsiniz.

Uluslar, bireyler gibi yaşayıp ölürler; ama uygarlık ölmez.
Mazzini
15 yıl önce
Şanlıurfa"da GAP"dan daha değerli bir şey var
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle