|

Dünya Bankası'nın gözü Gaziantep'in enerjisinde

Dünya Bankası, enerji verimliliğini arttırma programı çerçevesinde Gaziantep'i pilot şehir olarak seçti. Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Belediye olarak en büyük enerji tüketimi GASKİ tarafından gerçekleştiriliyor. Enerji giderlerin azaltılması hususunda bizim de çalışmalarımız var” dedi.

Yaşar Yavuz
00:00 - 11/03/2011 Cuma
Güncelleme: 18:22 - 11/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Dünya Bankası'nın gözü Gaziantep'in enerjisinde
Dünya Bankası'nın gözü Gaziantep'in enerjisinde

Dünya Bankası, enerji verimliliğini arttırma programı (ESMAP) çerçevesinde Gaziantep'i pilot şehir olarak seçti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey, Genel Sekreter İ.Fuat Özçörekçi, GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Genel Sekreter Yardımcıları Settar Çanlıoğlu, Cengiz Ağar, Dünya Bankası Şehir Sektör Koordinatörü Mara Warwick, Dünya Bankası Enerji Uzmanı Ranjan Bose, Dünya Bankası Danışmanı Marcel İonescu Heroiu, Dünya Bankası Kent Uzmanı Elif Ayhan, İller Bankası Gaziantep Bölge Müdürü Mustafa Akgün, Şube Müdürleri ve Mühendisler katıldı. Türkiye'de özellikle belediyeler ve illerle ilgili projelerde İller Bankası ile yakın bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Dünya Bankası Şehir Sektör Koordinatörü Mara Warwick, "Belediyelerin ilgi alanlarına girebilecek kentsel sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, alınacak önlemler konularında çalışmalarımız var. Çünkü bunlar doğrudan kentleri ilgilendiren konuların başında geliyor. Türkiye'de İller Bankası olsun, kentler olsun iş birliği olanakları arıyoruz, bunun neticesinde kentsel stratejiler konusunda hükümete vereceğimiz destekleri sağlamlaştırmayı amaçlıyoruz" dedi.


GAZİANTEP DÜNYADA 2. PİLOT ŞEHİR

Enerjide tasarruf sağlanacak alanlarla ilgili destek olarak geliştirilen Kentsel Enerji Değerlendirme Aracı (TRACE) için Gaziantep'in pilot il olarak seçildiğini kaydeden Warwick, “Gaziantep dünyada ikinci pilot bölge seçildi. Bu aracın Gaziantep'te kullanılması için mevcut durum analizi yapmak üzere geldik." dedi. Finansman, İnsan Kaynakları, Alt Yapı, Veri Girme Uygulamaları, Varlıklar olmak üzere 5 ana başlıktan oluşan ve 59 hazır tavsiyeyi kapsayan bir sunum yapan Dünya Bankası Enerji Uzmanı Ranjan Bose ise, "3 ay sürecek bir çalışmanın ardından gerekli verilen toplanması ile bir rapor hazırlanacak. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çeşitli sektör kuruluşları ile yapılacak değerlendirme toplantıları ve saha çalışmaları ile elde edilecek sonuçlar şehir için faydalı olacak konuları kapsayacak" şeklinde konuştu.


DÜNYA BANKASIYLA ULUSLAR ARASI BOYUTA TAŞINDI

Toplantının verimli bir buluşma olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de, "Belediye olarak en büyük enerji tüketimimiz su ve kanal idaremiz olan GASKİ tarafından kullanılıyor. Bunun ardından cadde ve sokak aydınlatması geliyor. Enerji verimliliği, giderlerin azaltılması hususunda bizim de çalışmalarımız var. Özellikle İller Bankası'nın yer aldığı bu çalışmanın içerisinde olmaktan mutluluk duyacağız. Dünya Bankası'nın katılımı ile iş uluslararası boyuta ulaştı" ifadelerini kullandı

13 yıl önce