1877- 1878 Osmanlı Rus Harbi döneminde şehrin düşman işgalinden kurtarılmasında önemli bir yeri bulunan Mecidiye ve Aziziye Tabyası'na dadanan defineciler, tarihi mekanın duvarlarını delip, yıkarak hazine arıyor.
Erzurum'un Rus işgalinden kurtarılmasında önemli bir yeri bulunan ve şehrin önemli tarihi mekanlarından Aziziye Tabyası, definecilerin mekanı oldu. Mecidiye Tabyaları'nda hazine arayan defineciler tarihe eseri yavaş yavaş yıkarak yok ediyor.
Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecit tarafından dönemin Erzurum Valisi Zarif Mustafa Paşa'ya yaptırılan Mecidiye Tabyası, definecilerin hedefi oldu. Erzurum'un doğusunda Topdağı'nda yer alan Mecidiye Tabyası, 1877- 1878 Osmanlı Rus Harbi döneminde şehrin düşman işgalinden kurtarılmasında önemli bir yeri bulunan Mecidiye Tabyası'na dadanan defineciler, tarihi mekanın duvarlarını delip, yıkarak hazine arıyor. Mecidiye ve Aziziye Tabyaları'nın bulunduğu alanın Milli Park olması için hükümet nezdinde çalışmaların yapıldığı bir dönemde definecilerin Mecidiye Tabyası'nı yağmalaması Erzurumlular'ın tepkisine neden oldu. Definecilerin ve hırsızların uğrak yeri olan Mecidiye Tabyası'nı tarihçesini anlatan pirinç levhalar hırsızlar tarafından çalınırken, gece aydınlatılmasında kullanılan ampuller de yine aynı kişilerce kırılmış durumda. Herhangibir bekçinin bulunmadığı tarihi Mecidiye ve Aziziye Tabyaları'nın koruma altına alınması ve yok olmasının önüne geçilmesini isteyen Erzurumlular, yetkilileri göreve davet etti. Öte yandan yakın bir zamanda restorasyonu yapılan Mecidiye Tabyası'nın, restorasyon çalışmalarının ardından bakımsızlığa terk edildiği gözlendi. Mecidiye Tabyası'nın tavan ve duvarlarının yıkıldığı, sorumsuz ziyaretçi ve kişilerce duvarlarına yazılama yapılması ise dikkat çekti. Tarihçi ve Yazar Muzaffer Taşyürek, Mecidiye Tabyaları'nın defineciler tarafından yağmalanmasına üzüldüğünü belirtti. Taşyürek, Mecidiye Tabyaları'nda ecdadın kan ve hatırasından başka hazinenin bulunmadığına vurgu yaptı. Mecidiye Tabyaları'nın çeşitli yerlerinde kazı yapıldığının ve duvarların yıkılıp hazine arandığına dikkat çeken Taşyürek, "Tabyalarda şehitlerin kan ve hatılarasından başka bir şey yoktur. Şahsi ihtiraslar adına tabyaları kazıyarak zarar vermeyelim. Nena Hatunlar, bütün Erzurum'un savaşıp kahramanlıklar gösterdiği ecdat mekanın korumasını istiyorum. Mecidiye Tabyası'nı hazinecilerden korumak herkesi göreve davet ediyorum. " diye konuştu.
Erzurum Kalkınma Vakfı(ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, 1877- 1878 Osmanlı Rus Harbi sırasında Mecidiye Tabyaları'nın önemli bir mekan olduğunu kaydetti. Güzel, definecilerin Mecidiye Tabyası'nı yağmalamasına karşı olduğunu belirterek, söz konusu yerlerin Türkiye'nin ve Erzurum'un, 'namusu' olduğuna dikkat çekerek, "Burada(Mecidiye) tarihi şuur yatmakta. Tarihimiz yağmalanmakta bilinçsiz insanlarca hazine bulmak amacıyla. Aziziye, Mecidiye Tabyaları bizim namusumuzdur. Erzurum'un Türk insanın ziynetidir. Buraların korunmasıyla ilgili olarak ilgilileri görev yapmaya davet ediyorum" dedi.
Konuyla ilgili olarak görüşlerini almak istediğimiz Kültür ve Turizm Erzurum İl Müdürü Fikret Öztürk'ün şehir dışında olduğu ve yardımcısı Hasan Mazlumoğlu'nun ise kurum dışında olduğunun belirtilmesi üzerine söz konusu kurumdan açıklama yapabilecek herhangi bir yetkiliye ulaşılamadı.






