|

Karmen, Türkiye'nin halısını üretiyor

Geleneksel dokumacılık ustalığıyla, akademik bilgi birikimini birbiriyle harmanlayan Gaziantepli üç ortak şimdi Karmen markasıyla Türkiye'nin halısını üretiyor.

Kadir Akkurt
00:00 - 29/03/2010 Pazartesi
Güncelleme: 14:07 - 29/03/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Karmen, Türkiye'nin halısını üretiyor
Karmen, Türkiye'nin halısını üretiyor

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi mezunu Yahya Dörterler ve ata meslekleri dokumacılık olan Zeynel ve Mehmet Kara kardeşler, 30 yıllık tecrübelerini Karmen markası üzerinde birleştirerek halı desen ve tasarımında yeni çizgilere imza attılar. 2001 yılında güç birliği yapan üç ortak şimdi yılda 1 milyon 650 bin metre kare halı üretimi gerçekleştirerek iç pazarda satışa sunuyor. Karmen Halının temellerini yaklaşık 10 yıl önce attıklarını anlatan Karmen Halı Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Dörterler, "O dönemde teknoloji hızla gelişiyordu. Kaçırılmaması gereken bir değişim treni vardı ve bizde o trene ortaklarımızla beraber bindik. Şimdi kaliteden ödün vermeden çıktığımız bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Karmen Halı'nın desenlerinde geleneksel yapıyla, yeniçağın modern çizgilerinin birleştiğini kaydeden Yahya Dörterler, "Gaziantep şuan dünyanın en büyük halı üretim merkezlerinden biri haline geldi. Rekabet, üretim kalitesini ve çeşitliliğini de beraberinde getirdi. İşte bizi tüm bu rekabetin ortasında farklı kılan en büyük unsur, halılarımızdaki kalite, desen ve tasarımlarımızda oluşturduğumuz yeni çizgiler oldu" diye konuştu. Yurt dışı ağırlıklı çalışmalarını markalaşmak adına 3-4 yıl önce yurt içine çevirdiklerini ifade eden Dörterler, "Firma olarak 3-4 yıl öncesine kadar yurt dışı ağırlık çalıştık. Son yıllarda ise markalaşmak amacıyla iç piyasaya yöneldik. Şimdi geçen bu süre içerisinde geldiğimiz nokta oldukça iyi. Tüm Türkiye'de geniş bir bayii ağı oluşturduk ve ürünlerimizi satan çok sayıda mağaza var. İş hayatında nereye yoğunlaşırsanız orada gücünüz artıyor. Bizim aylık 140 bin metrekare civarında üretim kapasitemiz var." dedi. Öte yandan 2010 yılının halı deseni trendine yön veren Karmen Halı, Tüketici Akademisi tarafından, “Tüketici Kalite Ödülü”ne de layık görüldü.






14 yıl önce