|

Meke gölünün mavisi kayboldu

Dünyanın nazar boncuğu olarak tanınan Karapınar'daki Meke Gölü derinliği 1 metrenin altına düşmesi nedeniyle camur haline geldi.

Aa
00:00 - 27/10/2008 Pazartesi
Güncelleme: 16:57 - 27/10/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Meke gölünün mavisi kayboldu
Meke gölünün mavisi kayboldu

Maviliği ile "Dünyanın Nazar Boncuğu"olarak tanınan Konya'nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü, derinliği 1 metrenin altına düşmesi nedeniyle çamur haline geldi.

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan Meke Gölü'nün birkaç yıl öncesine kadar güzelliğiyle büyülediğini söyledi.

Maviliği ve ender güzelliği ile gölün "Dünyanın Nazar Boncuğu" olarak nitelendirilen, yurt dışında bile bu ismiyle tanınan gölün dergi ve gazetelerdesıkça yer aldığını ifade eden Mugayıtoğlu, gölün maviliğini kaybettiğini, çamurhaline geldiğini anlattı.Gölün durumunun son 3-4 yıldır sürekli kötüye gittiğini belirten Mugayıtoğlu, şunları kaydetti:"Maalesef her geçen yıl durum daha da kötüleşiyor. Yağışların azlığı veyer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle göl çamur haline geldi. Derinliği 1 metrenin altına düştü, göl birkaç parçaya ayrıldı. Meke Gölü'nün kurtarılmasıkonusunda herkes bir şeyler söyledi ama şu andaki sonuç sıfır. Güzelliğinigiderek kaybediyor. Yerli ve yabancı turistler, gölün bu durumuyla ilgilisitemlerini bize iletiyorlar ama elden bir şey gelmiyor. Karapınar için Konya ve Türkiye için büyük kayıp. Dünyanın en önemli krater göllerinden birisi Meke Gölü,can çekişiyor."Bir dönem 200'e yakın kuş türünün bulunduğu gölde şimdilerde birkaç türünsayılı geldiğini belirten Mugayıtoğlu, "Umudumuz bölgenin iyi yağış alması.Gölün kurtulması, yağışlara ve suyun akılcı kullanımına bağlı. Artık yer altısuyunun aşırı kullanımından vazgeçilmeli. Aksi halde Meke Gölü ile birliktebirçok güzelliğimizi kaybedeceğiz" dedi.

16 yıl önce