Patates deposundan yeraltı şehrine

Aa
00:0015/02/2014, Cumartesi
G: 15/02/2014, Cumartesi
Yeni Şafak
Patates deposundan yeraltı şehrine
Patates deposundan yeraltı şehrine

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da Özkonak Yer Altı Şehri, uzun yıllar patates, elma ve soğanların saklandığı soğuk hava deposu olarak kullanıldı. Bahçe sahibi tarafından keşfedilen yer altı şehri, belde sakinleri ve belediyenin çalışması sonucu 3 katı ortaya çıkarılarak, turizme kazandırıldı.

Kapadokya bölgesinde, uzun yıllar soğuk hava deposu olarak kullanılan ve tesadüfen keşfedilen Özkonak Yer Altı Şehri, günümüzde 100 bin turistin ziyaret ettiği önemli bir turizm merkezi haline geldi. Yılda 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da, yer altı şehirleri turistlerin ziyaret etmeden gitmediği tarihi mekanların başında geliyor. Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesinde bulunan yeraltı şehri de bu mekanlardan biri. Özkonak Yer Altı Şehri, Nevşehir sınırları içerisindeki Derinkuyu ve Kaymaklı gibi önemli yer altı şehirlerinden sonra turizme kazandırılsa da günümüzde yılda 100 bin yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Yer altı şehrinin bulunduğu arazinin sahibi Latif Acar tarafından geçmişte 2 odası açık olan mekan, uzun süre patates, elma ve üzümlerin muhafaza edildiği soğuk hava deposu olarak kullanıldı. Bahçesinde yetiştirdiği ürünleri sularken, suyun soğuk hava deposuna yakın yerlerde aşağıya aktığını fark eden Acar'ın girişimleri sonucunda Özkonak Yer Altı Şehri'nin bir bölümü gün ışığına çıkarıldı.

'15 SENE GELENE GİDENE ANLATTIM'

Belediye ile yaptıkları çalışmanın ardından bölgede yavaş yavaş tanınmaya başlayan Özkonak Yeraltı Şehriyle 15 sene kendisinin ilgilendiğini kaydeden Acar şöyle devam etti: "Arazi bizim olduğu için yer altı şehrini 15 sene gelene gidene ben anlattım. Zaman içinde turistler buraya gruplar halinde gelmeye başladı. 1992'de de bakanlık bahçenin büyük bir bölümünü kamulaştırdı ve arazinin kalan kısmını da bana bıraktı. Bugün geldiğimiz noktada ise dünyanın dört bir tarafından yılda 100 bin turistin sırtında çantasıyla ziyaret ettiği bir yer oldu ve Kapadokya turizminde önemli bir konuma geldi."

ORİJİNAL KAPILARLA FARK ATTI

Özkonak'ın bölgedeki diğer yeraltı şehirlerinden oda bağlantıları açısından daha derli toplu olduğunu belirten Özkonak Belediye Başkanı Osman Kutay da, şöyle devam etti: "Diğer yer altı şehirlerinden en önemli farkı kapılarının orijinal olması. Ayrıca savunma sistemi diğer örneklerine göre farklı. Kaymaklı ve Derinkuyu yer altı şehirlerindeki kapıların ortasında bulunan deliklerden savunma yapılırken Özkonak'ta ise kapıların üzerindeki küçük deliklerden savunma sağlanmış. Diğer bir özelliği ise haberleşme sistemi. Katlar arası haberleşmeyi sağlamak için yapılan küçük delikler sayesinde haberleşme sağlanmış."