|

Trabzon-Sochi anlaşması yüzleri güldürdü

Trabzon ile Sochi kentleri arasında 1 Eylül'de imzalanacak anlaşmayla 2 bin ihracatçının yüzü gülecek. Anlaşmayla Sochi'den sonra Trabzon'dan gemiler, Sochi'ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Adler Limanı'na gidecek.

Kamil Anahar
00:00 - 31/10/2010 Pazar
Güncelleme: 17:11 - 31/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Trabzon-Sochi anlaşması yüzleri güldürdü
Trabzon-Sochi anlaşması yüzleri güldürdü

Türkiye ile Rusya arasında yapılan ve Trabzon ile Sochi kentleri arasında gerçekleştirilen deniz ticaretinin 1 Eylül tarihinden itibaren kapanması üzerine yapılan ikili görüşmeler olumlu sonuçlanması hem ihraçatçıları de hem de geçimi buradan sağlayan yaklaşık 2 bin kişinin yüzünü güldürdü. Sochi'den sonra Trabzon'dan gemiler, Sochi'ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Adler Limanı'na gidecekler. Trabzon- Adler hattının en kısa zamanda devreye gireceğinin açıklanmasının ardından Trabzon'da bulunan 20'e yakın turizm ve gemi acentesinde çalışan ve geçimi bu işten sağlayan 2 bin kişinin yüzü gülüyor. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, ihracatçı firmaları Trabzon'dan gitmelerini önlemek için Rusya ile görüşmelere başladı. Bu görüşmeler doğrultusunda Sochi'ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Adler Limanı yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Yapılan ikili görüşmeler sonucunda Adler Limanı ile bir anlaşmaya varan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ihracatçı firmaların 2010 Mayıs ayından itibaren Adler Limanı'nı kullanabilmeleri için protokol imzaladı. Hem yük hem de yolcu taşımacılığının yapılacağı Adler Limanı'nda ayrıca konteynır taşımacılığının yapılması için de anlaşma sağlandı.


TRABZON LİMANI ÖNEMİNİ KAYBETMEYECEK

İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Sochi Limanı kapandıktan sonra bir çok firma ve gemi Samsun Limanı'na kaydı. Bizde Adler Limanı yetkileriyle bir anlaşma yaptık. Bundan sonra mallarımız Adler Limanı' na gidecek. Ayrıca sadece narenciye değil artık inşaat malzemesi taşımacılığı da yapılacak. Konteynır gemileri artık Trabzon Limanı'ndan bu gölgeden çıkan taş, maden, gibi maddeleri Rusya' ya ihracat yapabilecekler" dedi. Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli merkezi halinde bulunan Trabzon Limanı'nın önemini hiçbir zaman kaybetmeyeçeğini belirterek, "Sohci Limanı'nın kapatılmasından sonra özellikle bakanlığımız, Dış Ticaret Genel Müdürlüğümüz, ve hükümetimizin devreye girmesiyle çok önemli bir yol alarak alternatif liman olarak Adler'e yüklerimizi indirmek için anlaşma sağladık. Bu konuda bizlere destek verenlere çok teşekkür ediyoruz" dedi. Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş de gelinin noktanın önemli olduğunu anlatarak, 'Bu sorunun çözülmesi noktasında desteğimiz olmuştur ve bundan sonra da sürecektir' dedi.


13 yıl önce