Gündem TIRlar için öneri Tampon uygulaması gelmedikçe önüne geçilemez

TIR'lar için öneri: Tampon uygulaması gelmedikçe önüne geçilemez

Türkiye, gerek ilgili bakanlıkların gerek emniyet güçlerinin gerekse de üniversite ve STK'ların çalışmalarıyla trafik kazaları ve bu kazalar sonucu yaşanan ölümlerin azaltılması noktasında önemli çalışmalara imza atıyor. Son yıllarda atılan adımlar ve alınan tedbirlerle ölümlü kaza sayısı geçmiş yıllara göre azaldığına vurgu yapan uzmanlar, buna rağmen TIR ve kamyonlara arkadan çarpan araçların içerisinde hayatını kaybedenlerle ilgili yeni bir düzenleme yapılmadığına dikkati çekti. Konunun uzmanlarına göre TIR'lar için 'tampon' ya da 'şok emici aparat' uygulaması zorunlu hale getirilmeli ve bu süreç trafik ekiplerince çok etkin bir şekilde denetlenmeli. Aksi takdirde TIR ve kamyonlara arkadan çarpan araçtakilerin ölmesi kaçınılmaz.

Abone Ol Google News
Sertaç Aksan Yeni Şafak
Kamyon ve TIR tamponu değişmeli - TIRın arkasında yeni düzenleme
TIR'ın altına giren araç (sol) ve normalde olması gereken koruma. (sağ)

Son yıllarda gerek yolların yapımında gelinen nokta, gerek otomobillerin gelişen teknoloji paralel olarak sahip olduğu yeni güvenlik donanımları Türkiye'de özellikle ölümlü kazaları kademeleri olarak azalttı.

Yapılan atılımlar sadece devletin ilgili kurumlarının çalışmalarıyla sınırlı kalmayıp, üniversitelerin, STK'ların ve kimi özel teşebbüslerin adımlarıyla daha ileri bir noktaya taşınsa da özellikle TIR ve kamyonlara arkadan çarparak hayatını kaybedenlerle ilgili bir önlem alınamaması gündem olmaya devam ediyor.

Son olarak Afyon'da yaşanan bir kaza, akıllara bir kez daha 'Neden TIR ve kamyonların kasalarının arkasında darbe emici şok tampon ya da benzer bir aygıt yok' sorusunu getirdi.

Afyon'daki kazada 22 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti.
Afyon'daki kazada 22 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti.

Önceki kazalar ders olmalı

İleri Sürüş Uzmanı Ethem Genim, yenisafak.com'a yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kazalara ilişkin bazı rakamları hatırlattı.

Türkiye genelinde geçen yıl meydana gelen 428 bin 74 trafik kazasında 3 bin 373 kişi yaşamını yitirdiğini, 310 bin 109 kişinin yaralandığını anlatan Genim, 2018'de polis sorumluluk bölgesinde 428 bin 74 trafik kazası meydana geldiğini söyledi.

Ülke genelinde geçen yılki kazalarda 3 bin 373 kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Genim, TIR ve kamyonlara arkadan çarpma sonucu meydana gelen ölümlü kazaların da sıkça yaşandığının altını çizdi.

Herhangi bir koruması olmayan TIR'a arkadan çarpan araç hurda haline geldi.
Herhangi bir koruması olmayan TIR'a arkadan çarpan araç hurda haline geldi.

Ağır araçların yavaş gittiğini, arkadan hızlı gelen araçların bu araçların altına girdiğini ve çoğunlukla TIR'ın altına giren otomobillerdeki kişilerin hayatını kaybettiğine vurgu yapan Genim, şöyle devam etti:

"Sadece akan trafikte değil, TIR ve kamyonların güvenlik şeridinde park halindeyken dahi karıştığı kazalar ölümle sonuçlanabiliyor.

TIR ya da kamyonun altına giren araba neredeyse hiç hız kaybetmiyor. Çünkü TIR ve kamyonların tamamına yakınında 'koruma' ya da 'darbe emici tampon' olarak ifade edebileceğimiz bir aparat yok.

İleri Sürüş Güvenlik Uzmanı Ethem Genim.
İleri Sürüş Güvenlik Uzmanı Ethem Genim.

Hiçbir masraf insan canından önemli değil

Bu tarz bir aparat, otomobillerin TIR ya da kamyonun altına girmesini önleyecektir. Bunun için TIR ve kamyon sahiplerinin ek bir bütçe harcaması gerekli. Ancak şunu net bir şekilde ifade edelim ki, hiçbir masraf insan canından önemli değil.

TIR'ın altına giren araçta bulunanların maalesef hayatta kalma şansı çok az oluyor.
TIR'ın altına giren araçta bulunanların maalesef hayatta kalma şansı çok az oluyor.

Ayrıca, dorselerin TIR ya da kamyon şasesinden uzun yapılması da ayrı bir sorun. Eğer aracın şase uzunluğuyla karoser uzunluğunun eşit olma zorunluluğu getirilirse bu konu çözüme kavuşmuş olur."

Yurtdışında farklı örnekler var

Yurtdışında bu tür korumalara ilişkin çok farklı önlemler olduğunu anlatan Genim, "Biz de daha önce ilgili kurumlara bu tür bir adım atmaları için müracaatta bulunduk. Ancak halen ses çıkmadı. Avrupa'da standart olan bu uygulama Türkiye'de de acilen standart olmalı. Sadece ilgili yönetmelikte madde değiştirmek yetmez, trafik ekipleri de değişimden sonra ciddi bir irade göstererek şok emici tampon ya da aparat kullanmayan TIR'ları trafikten men etmeli. Aksi halde maalesef TIR ya da kamyon altına girerek adeta tabut haline gelen otomobillerde daha çok vatandaşımız hayatını kaybedecek" dedi.

Otomobil TIR'ın altına girdi

Otomobil tırın altına girdi: 2 ölü

Otomobil TIR'ın altına girdi: 4 ölü