|

Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe orucu var mı?

Kurban bayramına sayılı günlerin kalmasıyla arefe günü tutulan oruç merak konusu oluyor. Arefe günü oruç tutulur mu, arefe orucu var mı, sevabı nedir? sorularının yanıtlarının bu yazımızda sizlerle paylaştık. İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
13:53 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 14:07 - 18/08/2018 Cumartesi
Diğer
​Arefe günü oruç tutulur mu?Arefe orucu var mı? sorularının yanıtları haberimizde.
​Arefe günü oruç tutulur mu?Arefe orucu var mı? sorularının yanıtları haberimizde.

Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe orucu var mı? sorularının yanıtları haberimizde.

Zilhicce ayının girmesiyle birlikte Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Zilhiccenin ilk on gününü ibadetle geçirmek isteyen vatandaşlar, bir yandan zilhicce ayında yapılacak ibaret ve duaları araştırırken diğer yandan da 20 Ağustos Pazartesi gününe denk gelen arefe günü yapılacak ibadetler neler? Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü tutulan orucun sevabı nedir?

Nafile oruçlar arasında en önemli oruçlardan biri zilhiccenin ilk on gününde tutulan oruçlardır. Bu ilk on günde (bayram günü hariç) her gün mübarektir. Kaç gün tutulabilirse o kadar ecir elde edilmiş olur. Sıhhati yerinde olmayan veya oruca müsait bir durumda olmayan da sadaka verebilir, zikirler yapabilir.

AREFE GÜNÜ YAPILAN İBADETLER VE AREFE GÜNÜ TUTULAN ORUCUN SEVABI

Arefe günü tutulan orucun iki yıllık denebilecek bir sevaba vesile olacağına dair sahih hadis vardır. Bu hadis şöyledir:

  • Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: "Arefe günü (20 Ağustos Pazartesi) oruç tutmak, geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur." (Müslim, Sıyâm 196)

Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göreZilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)

Hazreti Aişe (ra) anlatıyor: "Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: "Bunlar ne istiyorlar?" der." (Müslim, Hacc 436)

Resulullah(sav): "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek, Allah Teâlâ'nm kıymet verdiği günü hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir. Hürmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, görebilmekle başlar. Arefe gününü günahlara girmeden oruçla, duayla, istiğfarla geçirmek kullarını arefe gününde bağışlayacağını müjdeleyen Allah Teâlâ'ya hürmetin ve şükrün bir ifadesidir. (Deylemi)

AREGE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

AREFE GÜNÜ İÇİN PEYGAMBERİMİZİN (s.a.v) MÜJDESİ

Allah Teâlâ bazı geceler duaların reddedilmeyeceğini Peygamber Efendimize (sav) bildirmiştir. Rahmet kapılarının açıldığı dört mübarek gece şunlardır:

1. Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi,

2. Kurban Bayramı gecesi,

3. Terviye gecesi (Zilhicce ayının 8. gecesi),

4. Arefe gecesi, (Isfehani)

Arefe gününü ve gecesini ibadetle geçirmek çok faziletlidir. Saadet-i Ebediyye'de arefe gecesini ibadetle geçirenin cehennemden azat olacağı söylenmiştir. Arefe günü günahlardan uzak kalanın da bağışlanacağı Resulullah (sav) tarafından müjdelenmiştir.

KURBAN KESİM ALANLARINA YENİ SEFERLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kent genelinde olumsuzlukların yaşanmaması için tüm birimleri aracılığıyla gerekli hazırlıklarını tamamladı.

Belediyeden alınan bilgiye göre, bu kapsamda İBB vatandaşların kurban satış ve kesim yerlerine kolay ulaşımını sağlamak amacıyla yeni seferler koydu.

İETT, İstanbulluların kurban kesim merkezlerine rahatlıkla ulaşmaları için özel seferler düzenleyecek. İETT bayram boyunca; Avrupa Yakasında; Haraççı/Arnavutköy, Kayaşehir/Başakşehir, Yeşilkent/Avcılar, Kestanelik/Çatalca, Alibeyköy/Eyüp, Çakmaklı/Büyükçekmece ve Sultangazi Belediyesi kurban kesim alanı, Anadolu Yakasında; Kurnaköy/Pendik, Ferhatpaşa/Ataşehir, Paşaköy/Sancaktepe kurban kesim alanına yapacağı yeni seferlerle vatandaşın kolay ulaşımını sağlayacak.

- "İBB KURBAN" uygulaması yayında

Ayrıca İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonunca onaylanmış satış ve kesim yerleri hakkında detaylı bilgiler içeren İBB Kurban telefon uygulaması oluşturuldu.

Telefonlarına uygulamayı indiren vatandaşlar, küpe kontrol, kurban ve adak satış yeri, kurban ve adak kesim yeri, kurban hakkında, ihbar hattı gibi hizmetlere kolay erişim imkanı bulacak.

Mobil marketlerden (google play ve appstore) telefonlara ve tabletlere kolaylıkla indirilen "İBB KURBAN" uygulaması ile birçok hizmet sunuluyor.

Küpe kontrol hizmetiyle; kurbanlık hayvanlar, küpelerinde bulunan numaralar ile kolaylıkla sorgulanıyor ve hayvanlar hakkında bilgi alınabiliyor.

Uygulamada bulunan "ihbar hattı" ile İBB Beyaz Masa'ya online olarak şikayet ve ihbar yapılabiliyor. Kaçan kurbanlık hayvanların yakalanması için başvuru da ihbar hattı üzerinden yapılabiliyor.

#arefe
#arefe orucu
#arefe günü oruç tutulur mu
#arefe orucu var mı
#kurban bayramı
6 yıl önce
default-profile-img