|

Aşure nasıl yapılır diyenlere güzel tuzlu aşure tarifi

Aşure nasıl yapılır sorusu son günlerin en çok sorulan sorularının başında yer alıyor. Muharrem ayı içerisinde bulunduğumuz şu günlerde vatandaşlar da bir yandan aşure gününü merakla bekliyordu. En güzel aşureyi yaparak komşularına dağıtmak isteyenler “En güzel aşure nasıl yapılır?” sorusunun cevabını Google’da aramaya başladı. Bizler de sizler için farklılık olarak tuzlu aşurenin tarifini sunuyoruz.

Yeni Şafak
09:20 - 9/10/2016 Pazar
Güncelleme: 09:21 - 9/10/2016 Pazar
Diğer

Aşure nasıl yapılır diye merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız tuzlu aşure tarifini denemenizde fayda var. Genellikle tatlı olarak bilinse de tuzlu aşureyi kesinlikle denemelisiniz. İşte Ülkü Menşure Solak tarafından hazırlanan tuzlu aşure tarifi…




Aşure, her ne kadar aklımızda bir tatlı çeşidi olarak yer etse de, tuzlu, etli pişirildiği yöreler de vardır. Hatta bazı bölgelerimizde aşure, oldukça sulu yapılır ve "çorba" olarak adlandırılır. Birbirinden farklı 12 malzeme ile yapılması bir gelenek olan aşurenin temel malzemeleri buğday, fasulye ve nohuttur.


Bu malzemelere her yörede farklı katkılar eklenir. Sembolik olarak bir karşılığı bulunan bu yiyeceklerdeki 12 sayısı, 12 imama işaret eder. Ve şeker, Kerbela'dan sağ kurtulan İmam Ali Seccad'ın hayatta kalışının sevincini ifade etmek için eklenir.



41 MALZEMELİ AŞURE


Tuzlu ve bir yemek şeklinde yapılan aşure ise muhtemelen yeni yılı karşılamak ve Hazreti Nuh'u yad etmek maksadıyla pişirilendir. Aşurede et kullanmak adeti, Karadeniz'den Antakya'ya değişik bölgelerde görülebiliyor. Kimi yerlerde, sadece sembolik olarak Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanın kuyruğa yakın kısmından bir parça et konulurken, kimi yerlerde yine ve muhakkak kurban etinden bolca kullanılarak aşure yapılıyor. Türkiye'nin değişik bölgelerinde yapılan aşurelerde birbirinden farklı 41 malzemenin kullanıldığını görmek de mümkün.



Biz bugün, alışılagelen tatlı aşureden ziyade, tuzlu ve etli aşure tarifi ile yazımızı tamamlayarak, geleneğin farklı bir yanına bakalım istedim. Hicri Yılbaşınız kutlu olsun. İyi pazarlar dilerim.



MALZEMELER:


* 500 gr kurban eti


* 3 su bardağı buğday


* 1 su bardağı nohut


* 1 su bardağı kuru fasulye


* 1 çay bardağı pirinç


* 1 yemek kaşığı kimyon


* 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber


* 2 tatlı kaşığı tuz


* 1 büyük baş soğan


* 200 gr tereyağı


* 200 gr ceviziçi


* 2 su bardağı süt



YAPILIŞI:


Nohut ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatalım. Bir tencereye eti ve tuzu koyup kaynatalım. Pişme tamamlanmak üzere iken etin üzerine buğdayı koyup kaynatalım. Yarı pişmiş hale geldiğinde önce nohutu ardından fasulyeyi ekleyelim. En son pirinci ekleyelim ve kaynatalım. Suyu iyice azaldığında sütü ilave edip biraz daha su ekleyerek bir taşım daha kaynatalım. Cevizi iri parçalar halinde dövelim ve aşureye ilave edelim. Ayrı bir yerde tereyağını eritelim ve rendelenmiş soğanlarla baharatları tereyağında kızdıralım. Servise almadan önce bu tereyağlı baharatlı sosu ekleyelim. Afiyet olsun.




#Aşure
#Aşure tarifi
#Aşure nasıl yapılır
7 yıl önce