|

100 yıl önce Çanakkale 100 yıl sonra Afrin

Ve Mehmetçik Zeytin Dalı Harekatı’nın 58. gününde Afrin’e Türk bayrağını dikti. İlçe tamamen kontrol altına alınırken, ABD’nin “terör kuşağı” için silahlandırdığı PKK’lı teröristler kaçtı. TSK ve ÖSO üyeleri, Çanakkale destanının yıldönümünde Türkiye’ye ve Suriyelilere muhteşem bir zafer hediye etti. PKK’ya son darbe için düğmeye gece saat 12.00’de basıldı. TSK, belirlenen 25 hedefi 5 saat içinde imha etti. ÖSO üyeleri saat 05.00’te bulundukları cephelerden çıkarak kente doğru ilerledi. 100’er kişilik 3 grup kuzey, batı ve doğudan girdi. Birlikler yarım saat içinde önce resmi binalarda sonra da ilçe merkezinde kontrolü sağladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/03/2018 lundi
Güncelleme: 02:46 - 19/03/2018 lundi
Yeni Şafak
PKK, Afrin’den kovulduktan sonra hükümet binasının çatısına çıkan bir asker, Türk bayrağını üç kere öpüp göndere çekti. Asker bu sırada yüksek sesle “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 18 Mart Şehitler Günü'ne, yüce Türk milletine ve şehitlere armağanıdır” dedi.
PKK, Afrin’den kovulduktan sonra hükümet binasının çatısına çıkan bir asker, Türk bayrağını üç kere öpüp göndere çekti. Asker bu sırada yüksek sesle “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 18 Mart Şehitler Günü'ne, yüce Türk milletine ve şehitlere armağanıdır” dedi.

Mehmetçik, Zeytin Dalı Harekâtı’nın 58. gününde Afrin ilçe merkezine girdi. ABD destekli terör koridoru planına en büyük darbeyi vurmak için Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu’nca 20 Ocak’ta başlatılan harekât, muhteşem bir zaferle noktalandı. Türkiye sınırında ikinci bir Kandil oluşturmak isteyen PKK’nın kalbine Türk bayrağı diken Mehmetçikler, ciddi bir direnişle karşılamaksızın ilçeyi ele geçirdi. Yaklaşık iki ay boyunca sınır hattından merkeze doğru adım adım ilerleyerek Afrin’i 3 koldan kuşatan güvenlik güçleri, son birkaç gündür ilçe merkezine yönelik beklenen taarruzu 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüne denk getirdi. Bu anlamlı günde gelen zafer, harekât boyunca verilen 46 şehit ile 225 gaziye en güzel armağan oldu.

İLK GİREN GRUP 300 KİŞİ

Terörün kalbine yönelik operasyon, önceki geceyarısı 12.00’da başladı. Önceden belirlenmiş hedefler sabahın ilk ışıklarına dek yaklaşık 5 saat boyunca bombalandı. PKK’lı teröristlerin kurduğu barikat ve mevzilerden 25’i yerlebir edildi. Sonrasında intikal safhasına geçildi. 100’er kişilik 3 ayrı grup ilçeye kuzey, batı ve doğudan girdi. İyi planlanmış hızlı bir intikalle Mehmetçik ve ÖSO grupları, yarım saat içinde Afrin merkeze ulaştı. Saatler 08.00’ı gösterirken Afrin sokaklarının her yerinde komandolar, muhalifler ve ay-yıldızlı bayraklar vardı. Bir özel kuvvet mensubu Mehmetçik, terör örgütünün merkez olarak kullandığı sözde hükümet karargahı binasının çatısına Türk bayrağı dikti.

CAMİLERDE FETİH SURESİ

Zaferin gelişiyle birlikte Afrin’deki tüm camilerde sabah namazının ardından Fetih Suresi okundu, selalar verildi. İlk intikalin tamamlanmasının ardından saat 10 sularında diğer birlikler de ilçeye girdi. Toplamda 2 binin üzerinde güvenlik gücü, ilk olarak örgütün kullandığı sözde kamu kurumlarında arama yaptı. ÖSO gruplarının toprağı öpmek için yere kapandığı ilçenin sokakları adeta bayram yerine döndü. PKK’nın baskıları nedeniyle Afrin kırsalına kaçan bazı siviller de ilçe merkezine dönmeye başladı.

HALKIN ARASINA KARIŞTILAR

Afrin’deki PKK’lıların önemli bir kısmı tamamen imha edileceklerini anlayınca kaçmayı seçmiş, iki gün önce oluşturulan konvoyla ilçeden ayrılmıştı. Merkezde kalan 600 kadar terörist de halkın arasına karıştığı için ilçede ciddi bir çatışma yaşanmadı. Bu teröristlerin, sahadaki birliklere canlı bomba saldırısı yapma ihtimaline karşı güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutuluyor. Mehmetçik Afrin’e girdiğinde, PKK’nın binalarda tutsak olarak tuttuğu siviller de kafileler halinde sokaklara çıktı.


Demirci direnemedi

Suriye’de Esed rejiminin 2012’den sonra PKK’ya devrettiği Afrin’de örgüt, ilçeye çeşitli pagan heykel ve sembolleri dikerek militanlara ideal aşılamaya çalışıyordu. Milattan önce 7. yüzyılda yaşadığı düşünülen ‘Demirci Kava’nın heykeli de bunlardan biriydi. Kava mitiyle sembolize ettikleri sözde ‘başkaldırı’yı bir ABD-İsrail projesi olan terör koridorunda kullanmak isteyen PKK’lılar yine çuvalladı. İlçeye giren ÖSO grupları dün ilk olarak Demirci Kava heykelini yıktı. Yıllardır teröristlerin baskısı altında inleyen Afrinliler için bu heykel zulmün sembolü olmuştu.

Son belde de tamam

İlçe merkezinde PKK’nın kalbini ele geçiren Mehmetçik ve ÖSO, kırsaldaki son beldeyi de teröristlerden temizledi. Mabadlı’da kontrolü sağlayan birlikler, Cinderesi, Şeyh Hadid, Raco, Bülbül ve Şeran’dan sonra 6. beldeyi de terörden arındırdı. Mabadlı’nın da kurtarılmasının ardından bu bölgenin kuzeyi, Cinderes beldesinin batısı ve Şeyh Hadid beldesinin doğusundaki bazı köylere yönelik operasyonların hız kazanması bekleniyor. Güvenlik güçlerinin dünkü operasyonlarında ele geçirilen köy sayısı 29 oldu. Toplamda etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 3603’e yükseldi.



#Zeytin Dalı Harekatı
#Afrin
#Türk bayrağı
#PKK
il y a 6 ans