|

7.3'lük yıkım

Irak, Süleymaniye’de yaşanan depremle sarsıldı. Merkez üssü Halepçe olan 7,3’lük deprem kırsal bölgede yıkıma neden oldu. Erbil ve Süleymaniye’de 10’u aşkın can kaybı, 250’yi aşkın yaralı rapor edildi. Özellikle İran sınırındaki 8 köyde yıkımın büyük olduğu belirtildi. Depremden büyük ölçüde etkilenen İran'da, 155 kişi hayatını kaybetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:27 - 13/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Irak'ın kuzeyinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Irak'ın kuzeyinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Ortadoğu, Irak’ta meydana gelen depremle sarsıldı. Merkez üssü Halepçe olan depremin büyüklüğü 7,3 olarak açıklandı. Kırsal bölgelerde büyük yıkıma neden olan deprem Türkiye, İran, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’te de hissedildi. İran, 155 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Irak'ta bir çok bölgeye ulaşılamadığı için bilanço bilinmiyor.

MERKEZ ÜSSÜ HALEPÇE

Irak’ın Süleymaniye şehrinde meydana gelen deprem büyük yıkıma neden oldu. Merkez üssü Halepçe, şiddeti ise 7,3 olarak açıklanan depremde çok sayıda can kaybı yaşandığı belirtiliyor. Deprem dün yerel saatle 21:18’de meydana geldi. Halepçe’nin 32 kilometre güneybatısında meydana gelen depremin 7,3 olduğu açıklandı. Bazı ülkelerden yapılan açıklamada ise depremin 7,2 veya 7,4 olduğu bildirildi. Yerin 33,9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Irak’ın yanı sıra, İran, Türkiye, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de hissedildi.







BÖLGEYLE İRTİBAT KESİLDİ
Depremin vurduğu bölgede elektrik ve telefon hatları kesildiği için uzun süre sağlıklı bilgi alınamadı. Süleymaniye, Kerkük ve Erbil’de şehir merkezlerinde büyük yıkım olmadığı ancak kırsal bölgelerde yıkılan evler olduğu, özellikle 8 köyün zelzeleden ciddi olarak etkilendiği ifade edildi. Depremin ardından ülke genelindeki camilerde sela okundu. Depremde Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te toplam 10 kişinin hayatını kaybettiği, 250’yi aşkın kışının yaralandığı açıklandı. Ancak bölgedeki kaynaklar ölü sayısının artabileceğini ifade etti.

İRAN: 155 ölü var

Deprem Irak’tan sonra en büyük etkiyi İran’da yaptı. Kirmanşah ve batı Azerbaycan eyaletlerine bağlı şehirler şiddetli sallandı. Kasrı Şirin kentinde ise bazı evlerin yıkıldığı ifade edildi. İran makamlarından yapılan ilk açıklamada en az 30 kişinin hayatını kaybettiği, 200 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Ancak daha sonra yapılan açıklamada, ölü sayısının 155 olduğu belirtildi. Yaralılar hastaneye sevk edilirken deprem nedeniyle bölgede birçok eve elektrik verilemediği kaydedildi. Ayrıca kentte deprem nedeniyle okulların tatil edildiği belirtildi. Depremin ardından meydana gelen 4.9 ve 4 büyüklüğünde artçı sarsıntılar da büyük paniğe neden oldu.




Doğu ve Güneydoğu ayakta

Irak’taki deprem Doğu ve Güneydoğu’daki bir çok ilde hissedildi. Mardin’de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, “Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum” dedi. Hakkari’de vatandaşlar panikle sokaklara dökülürken, Şırnak’ta bazı ilçelerde hastaneler tahliye edildi. Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Muş ve Van da depremin paniğe neden olduğu diğer şehirlerdendi. Sınıra yakın bazı bölgelerde binalarda çatlaklar olduğu bildirildi ancak Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, depremin herhangi bir yıkıntıya sebep olmadığını duyurdu.

Bizim
fayları
etkilemez

Deprem’in Doğu ve Güneydoğu’da hissedilmesi, ‘Deprem Türkiye’deki fayları tetikler mi sorusuna neden oldu. Bu soruya İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz cevap verdi. Depremin yüzeye yakın bir bölgede meydana geldiğini ve bu nedenle yıkımın yüksek olabileceğini ifade eden Tüysüz, şunları kaydetti: “Deprem Türkiye’deki illerde de yakından hissedildi. Ancak merkez üssü Türkiye’ye uzak. Türkiye’deki fay hatalarını etkileyeceğini düşünmüyorum. Depremin ardından artçı sarsıntıların beklenebilir. Ancak bu artçılar sürer bilinemez”



Baraj hasar gördü

Süleymaniye’nin Derbendihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan, depremde Derbedihan’da 4 kişinin yaşamını yitirdiğini 50 kişinin de yaralandığını ifade etti. Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü de 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Derbendihan Barajı Müdürü Rahman Gani ise depremin şiddetinden dolayı baraj çevresindeki dağlardan büyük kaya parçalarının düştüğünü, barajın da zarar görmüş olabileceğini söyledi.

#Irak
#Derbedihan
#Kirmanşah
6 yıl önce