|

ABD kendine kurşun sıktı

Trump’ın 7 Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişine yasak koyan kararı kendi partisini de böldü. Amerika’nın izole edileceği konuşulurken Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham yayımladıkları bildiride, “Bu kararnamenin kendi kendimize açtığımız bir yaraya dönüşmesinden korkuyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/01/2017 Salı
Güncelleme: 03:37 - 31/01/2017 Salı
Yeni Şafak
ABD’de Atlanta Uluslararası Havalimanı’nda Trump’ı protesto edenler kıyıya cansız bedeni vuran Aylan bebeğin fotoğrafını taşıdı.
ABD’de Atlanta Uluslararası Havalimanı’nda Trump’ı protesto edenler kıyıya cansız bedeni vuran Aylan bebeğin fotoğrafını taşıdı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, mültecilerin ülkeye girişini sınırlandıran kararnamesini protesto etmek için devam eden gösterilerin ikinci gününde binlerce kişi Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda (LAX) ve San Francisco Havalimanı'nda (SFO) toplandı. Los Angeles Havalimanı'nda bir araya gelen eylemciler Trump'ın Müslümanlara yönelik politikalarına tepkilerini dile getirerek “Müslümanların yanındayız” mesajı verdi.



POLİSLE KARŞI KARŞIYA


Trump'ın kararnamesinin ardından LAX'in Tom Bradley Terminali'nde gözaltına alınan 7 kişinin serbest bırakılması için terminal önünde yolu trafiğe kapatan eylemciler polisle karşı karşıya geldi. Gözaltında bulunanlar serbest kalana dek eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan göstericiler, “İzin verin girsinler”, “Amerika'yı nefret değil sevgi güzelleştirecek” ve “Yasağa hayır, duvara hayır, herkese sığınma hakkı” sloganları attı.



SAN FRANCİSCO'YA TAKVİYE


San Francisco Havalimanı uluslararası terminalinde binden fazla kişi Müslümanlara destek vermek için ellerinde dövizlerle gösteri düzenledi. Geçiş noktalarında toplanan kalabalığa karşı polisin yetersiz kalmasından dolayı çevre kentlerden polis takviye edildi.





Trump Obama'nın izindeymiş


ABD Başkanı Donald Trump, 7 ülkeden göçmenlerin ülkeye girişini sınırlandıran kararnamesini eski başkan Barack Obama'dan devraldığını açıkladı. Trump yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "İmzaladığım yönerge, 2011 yılında Obama'nın imzaladığı ve Iraklı göçmenlere 6 ay vize yasağı getiren kararın bir benzeri. Adı geçen 7 ülke daha önce Obama yönetimi tarafından da 'terör kaynağı' olarak gösterilmişti. Dünyada Müslüman çoğunluğun yaşadığı 40'a yakın ülke var ve bu ülkelerin hiçbiri bu karardan etkilenmiyor."



Londra elçiliğinde vize işlemleri durdu


ABD'nin Londra Büyükelçiliği, Donald Trump'ın göçmen yasağı kararı kapsamına giren 7 İslam ülkesinden birinin vatandaşı olan İngilizlerin vize işlemlerinin ve randevularının askıya alındığını bildirdi.





AB'nin de kafası karıştı


AB Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas, ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 İslam ülkesinin vatandaşlarına getirdiği vize yasağına ilişkin, düzenlemenin Avrupalıları da etkileyip etkilemediğini incelediklerini söyledi. AB Komisyonu basın toplantısında Schinas, Trump'ın aldığı vize kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kararın çifte vatandaşlığa sahip olan Avrupalıları etkileyip etkilemediğini incelediklerini belirten Schinas, bu konuda çelişkili bilgiler geldiğini söyledi.





Kendimize açtığımız yara


Donald Trump'a partisinden de sert eleştiriler geldi. Cumhuriyetçi senatörlerden John McCain, “Trump'ın kararnamesi ABD'yi daha güvenli kılmaktan ziyade cihatçılara Batı'ya karşı kullanabilecekleri propaganda malzemesi vermekte” diyerek eleştirdi. McCain, Cumhuriyetçilerden Lindsay Graham ile birlikte yaptığı ortak açıklamada kararnamenin “Terörle mücadelede kendi kendimize açtığımız bir yaraya dönüşebilir” dedi. Demokrat vekiller de 7 ülkeye vize yasağını kaldırmak için teklif sunmaya hazırlanıyor.



Obama ailesi Trump'a karşı


ABD'nin eski Başkanı Barack Obama ve büyük kızı Malia Obama Trump'ın farklı kararlarına karşı harekete geçti. 18 yaşındaki Malia Obama, Trump'ın tonayladığı Dakota Boru Hattı'nın durdurulması için eyleme katıldı. Utah'da Siyu Kızılderililerine ait bölgede inşa edilen boru hattı yerlilerin direnişi sonucu durdurulmuş ancak Trump göreve gelir gelmez "inşaatı bitirin" emri vermişti. Baba Obama ise Trump'ın Müslüman mültecilere vize uygulama kararına tepki göstererek yayınladığı açıklamada "İnançları veya dinleri sebebiyle bireyleri ayrımcılığa tabi tutma fikrine kesinlikle katılmıyorum" dedi.







#​ABD
#Donald Trump
#AB
#Barack Obama
7 yıl önce