|

Afrika’ya en büyük yardım Türkiye’den

Uzun yıllar çatışmaların devam ettiği ve 180 binden fazla Müslümanın yaşamını yitirdiği Güney Darfur’da yüzleri, Türkiye’den giden yardımlar güldürdü. Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı Müdürü Muhammed İbrahim, “Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Yardım alanın da yardım edenin de Müslüman olması bizi ayrıca mutlu ediyor" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:41 - 27/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Afrika’ya en büyük yardım Türkiye’den
Afrika’ya en büyük yardım Türkiye’den

Yıllarca büyük katliamlar, iç savaş, kıtlık ve kuraklık yaşayan Afrika toprakları, Türkiye’den yardımseverlerin ilgisiyle yaralarını sarmaya çalışıyor. 180 binden fazla Müslümanın yaşamını yitirdiği Güney Darfur’u ziyaret eden Yeni Şafak, bölgede yaşayanların durumu ve gelen yardımları konuşmak için Darfur eyaletinin Nyala Hükümeti Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı Müdürü Muhammed İbrahim ile konuştu. Afrika ve Sudan’a en büyük yardımı Türkiye’nin yaptığını söyleyen İbrahim, “Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Hem bize yardım yaptıkları hem de yardım edenin de alanın da Müslüman olmasından dolayı çok mutluyuz” dedi.

TÜRKİYE SU KUYULARI AÇTI

Türkiye’nin Darfur sorunu başlamadan önce de kendilerine yardım yaptığını anlatan İbrahim “Yardımlar güçlenerek devam ederken yeni projeler üretiliyor. Darfur savaşı başladığında Türkiye buraya bir çok kurumunu gönderdi. Su kuyuları açtı. Sağlık yardımları ve yetimlerin bakımı konusunda da çalışmalar yürüttü. Bunun haricinde Türk halkından da pek çok kişi buradaki insanlara yardım etmek için geliyor. Bu açıdan Sudan’a en büyük yardımı yapan ülke Türkiye” ifadelerini kullandı.


YÜZDE 60’I AÇLIK SINIRINDA

Darfur’un yüzde 60’ının açlık sınırında olduğunu söyleyen İbrahim, “Burda çok kaynak var ama bunları harekete geçirmek için bizim yardıma ihtiyacımız var. Bizi kalkındıracak enstitülerle farklılığa ihtiyacımız var” diye anlattı. Hristiyan misyoner grupların Sudan’da çalışmak için geldiklerini anlatan Muhamed İbrahim hükümetin onları kapı dışarı ettiğini söyledi. “Misyonerler Sudan ikiye bölündükten sonra gittiler” diyen İbrahim, “Sanırım geri gelecekler çünkü güneyden buraya göç ediyorlar. 2003’de Darfur savaşı başladığında Papa ‘bu bizim için büyük şans oraya gidin diye çağrı yaptı. Bu açıdan biz Müslümanların daha çok çalışması lazım. Güney’den gelenlerin çoğu pagan. Dinleri yok bence onları İslam'a davet etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Ahlaklı çocuklar yetiştiriyoruz

Sudan’da öncelikli hedeflerinin insanlığın gelişmesi olduğunu ifade eden Muhammed İbrahim, “Çocuklarımızın ahlaklı ve vicdanlı insanlar olması için eğitime büyük önem veriyoruz. Öncelikle imamlarımızı yetiştiriyoruz ki onlar da çocukları eğitsin. 50 binden fazla yetimimiz, 5 binin üzerinde de evsizimiz var. Ancak onlara yardım yapacak gücümüz yok” dedi. Sudan, genel olarak komşusu Çad’la çatışmalar kendi içinde iç savaşlar yaşarken, batısındaki Darfur bölgesinde yaşanan sorun, tüm dünyanın dikkatini çekti. Çatışma, bir dönem “etnik temizleme” ve katliamlara yol açarak sürdü. Birleşmiş Milletler, Darfur’da 180.000 kişinin öldüğünü, 2 milyona yakın insanın evsiz kaldığını, İngiltere Parlamento Raporu ise ölü sayısını 300.000 olduğunu bildirdi.

BM hiçbir şey yapmıyor

Muhammed İbrahim, bölgede şu an barışın var olduğunu fakat Birleşmiş Milletler'in insanları korumak ve barışı sağlamak adına sadece para aldığını ama hiçbir şey yapmadığını söyledi.


#Sudan
#BM
#Afrika
7 yıl önce