|

Alman Gezi’sine sert müdahale

Ağaç bahanesiyle hükümeti devirmeyi hedefleyen Gezi Parkı eylemlerine koşulsuz destek veren Almanya, aynı olay kendi ülkesinde yaşanınca sert müdahaleden çekinmedi.

Talha Menteş
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 02:19 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Polis müdahalesi sırasında 9 kişinin yaralandığı bildirildi.getirildi.
Polis müdahalesi sırasında 9 kişinin yaralandığı bildirildi.getirildi.

Avrupa’nın en büyük kömür ocağını genişletmek isteyen Alman enerji şirketi RWE, 12 bin yıllık, 4 bin hektar Hambach ormanının yüzde 90’ını yok etti. 5 yıldır ormanın yok edilmemesi için mücadele eden çevreciler, 3 bin 500 güvenlik gücünün katıldığı operasyonla tahliye edildi. Yasalara göre ağaçlarda canlı varsa kesilemeyeceğini savunan çevreciler, ormanın kalan yüzde 10’luk kısmını kurtarmak için 5 yıldır 25 metre yükseklikteki ağaç evlerde yaşıyordu. Polis ekipleri ise müdahaleye gerekçe olarak imar yönetmenliklerini gösteriyor. Yaklaşık 50 ağaç evden 18 tanesini yıkan polis, 34 çevreciyi gözaltına aldı. Pazar sabahı itibariyle 24 çevrecinin hâlâ gözaltında olduğu belirtildi. Polis müdahalesi sırasında 9 kişinin de yaralandığı bildirildi.



ALMANYA TOPYEKÜN DESTEKLEMİŞTİ

Gezi eylemleri sırasında Türkiye’de faaliyet yürüten Alman vakıfları, protestoların bitmemesi için eylemcilere yardımda bulunmuştu. Vakıfların, eylemcilerin gıda sorunu yaşamaması için Taksim Meydanı’na sürekli yemek servisi yaptığı ve bazı market zincileri ile anlaşarak sürekli ürün desteği sağladığı ortaya çıkmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Gezi Parkı’na ilişkin protestoları değerlendirirken, güvenlik makamlarının her zaman orantılı ve uygun hareket etmesi gerektiğini söylemişti. Şimdi ise Alman Polisleri ağaçları korumaya çalışan sivillerin üzerine saldırıyor. Alman basını da, Gezi eylemlerine açıktan destek vermiş ve Türkiye’yi hedef almıştı.

#Almanya
#protesto
#Polis
#Şiddet
6 yıl önce