|

Aşırı sağcı hatalı solladı

Avusturya'da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan ve Hitler yanlısı tutumuyla tüm dünyada tanınan aşırı sağcı politikacı Joerg Haider, geçirdiği esrarengiz trafik kazasında öldü.

Viyana
00:00 - 12/10/2008 Pazar
Güncelleme: 03:11 - 12/10/2008 Pazar
Yeni Şafak
Aşırı sağcı hatalı solladı
Aşırı sağcı hatalı solladı

Avusturya'da, 1999'dan beridir siyaset yapan, Hitler yanlısı bir politika yürüttüğü için AB ülkeleri tarafından eleştirilen ve aynı zamanda Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen ünlü aşırı sağcı parti lideri Joerg Haider dün geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Gelecek Partisi lideri 58 yaşındaki Haider'in, annesinin 90. doğum yılını kutlamak için Baerental'e giderken resmi makam aracının birkaç takla attığı, kazaya, liderin bir aracı sollamaya çalışırken direksiyon hakimiyetini kaybetmesinin neden olduğu bildirildi. Kazayla ilgili ilk soruşturmada herhangi bir cinayet belirtisi görülmediği belirtildi. Haider'in 2005 yılında FPÖ'den ayrılarak kurduğu partisi BZÖ, 28 Eylül'de yapılan erken genel seçiminde yüzde 10,7 oy almıştı. Haider, 4 Ağustos 1993'te benzer şekilde yaptığı ve BMW marka arabasının hurda olduğu trafik kazasını ufak bir sıyrıkla atlatmıştı.

HİTLER'İN ÇALIŞMA ÖRGÜTLENMESİ

1999'daki seçimde Özgürlükçü Parti Genel Başkanı olarak yüzde 27 oyalarak hükümete katılan Haider, Adolf Hitler'in “çalışma örgütlenmesini” benimsemesinden ötürü Avrupa Birliği'nin şimşeklerini çekince, hükümetten ayrılmak zorunda kalmıştı.




YUPPİE FAŞİST, SADDAM'LA GÖRÜŞTÜ

'Yuppie faşist' lakaplı Haider, 2002'de Bağdat'a giderek yakınlık duyduğu Saddam Hüseyin'le görüşmüştü. Haider geçtiğimiz şubat ayında, eyaletinde cami ve minare yapımını yasaklamıştı. İsrail ise, tüm dünyaya, Haider'e ve Avusturya'ya karşı 'harekete geçme' çağrısında bulunmuştu.


Türkiye'ye geçit yok

Kazada hayatını kaybeden Haider, son olarak, Avrupa kupası için yarı finale kalan Türkiye'nin Avrupa ülkesi olup olmadığını sorgulamıştı. Haider, “Bu ülkenin Avrupa ile ortak nesi var? Türkiye, Viyana'da final oynayabilir. Ama Avrupa'nın Türkiye'ye kapıları kapalı kalmalıdır. Avrupa'nın kültürünü kabul edecek bir pozisyonda değiller” demişti.



16 yıl önce