|

Bangladeş''i kan gölüne çeviren karar

Cemaat-i İslami lideri Delver Hüseyin Saidi hakkında, Hinduları Müslüman olmaya zorladığı gerekçesiyle idam kararı verilince sokaklar savaş alanına döndü

Dakka
00:00 - 2/03/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:19 - 1/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Bangladeş''i kan gölüne çeviren karar
Bangladeş''i kan gölüne çeviren karar

Bangladeş''te, Cemaat-i İslami lideri Delver Hüseyin Saidi hakkında verilen idam kararı ülkeyi ayağa kaldırdı. Kararı protesto edenlerle, destekleyenler arasında çıkan çatışmalarda en az 82 kişi hayatını kaybetti. Saidi hakkında Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi''nin, bağımsızlık savaşında katliama destek verdiği ve Hinduları Müslüman olmaya zorladığı gerekçesiyle idam kararı vermesinin ardından, düzenlenen protestolarda zıt görüşlü gruplar karşı karşıya gelince tansiyon yükseldi. Cuma namazından sonra ülke genelinde düzenlenen protestolarda polis sert müdahalede bulundu.

EN VAHŞİ KATLİAM

Ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) idam kararını, '''Bangladeş tarihinin en vahşi katliamı''' olarak nitelendirdi. BNP Başkan Yardımcısı Mirza Fahr''ul İslam Alamgir, '''Saidi''ye idam cezası verilmesinin hemen ardından hükümet, polisi ve hükümet partisi olan Avami Lig destekçilerini halkı öldürmeye gönderdi. Bugün yapılanlar, faşist hükümetlerin yaptıklarından daha beterdir. Bu katliam, Bangladeş tarihinin en vahşi katliamı olarak tarihe geçecek. Halk, bugün korku altında''' dedi.

EYLEMLER SÜRECEK

Cemaat-i İslami, kararı protesto için yarın ve Pazartesi günü ülkede genel grev ilan etti., Hükümet ise protestoların artması üzerine Bangladeş ordusundaki özel güçlerden oluşan Bangladeş Sınır Muhafızları''nın (BGB), Bangladeş sokaklarında yoğun bir şekilde görev alacağını duyurdu.


11 yıl önce