|

Basra alev alev

Basra’daki ekonomik sefalet, İran’a yönelik öfke ateşini yaktı. Kızgın göstericiler İran’la bağlantılı parti ve milis güçlerinin karargahlarını ateşe verdi. Alevler içinde kalan binaların kan donduran görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Güvenlik güçleri kentteki İran Başkonsolosluğu’nun yakılmasını son anda engelledi.

Haber Merkezi
04:00 - 8/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:08 - 8/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Irak'ın Basra şehrindeki yoksulluk protestoları, İran'a karşı öfke seline dönüştü.
Irak'ın Basra şehrindeki yoksulluk protestoları, İran'a karşı öfke seline dönüştü.

Irak’ın petrol zengini Basra kentinde kamu hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara karşı başlayan gösteriler İran’a yönelik öfke ateşine döndü. Perşembe gecesi bir grup, valilik binasını, İran destekli Bedir Örgütü binasını basarak ateşe verdi. Devlet televizyonuna yönelen göstericiler kanala ait bir canlı yayın aracını da yaktı. Başka bir grup gösterici de İran yanlısı Şii milis gücünü kontrol eden Asaib Ehl el-Hak, Yüksek İslami Konseyi ve Ammar el-Hekim’in lideri olduğu Ulusal Hikmet Akımı bina ve karargahlarını ateşe verdi. İran yanlısı Nuri el-Maliki’nin Dava Partisi binasının da yakıldığı öğrenildi.


HAŞDİ ŞABİ KARARGAHI YERLE BİR

Protestocular, dün gece de İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye ait karargâhı basarak yaktı. Maskeli kişilerin yaptığı saldırıda yaralanan ve hastaneye kaldırılan Haşdi Şabi üyelerinin hastanede de saldırıya uğradığı iddia edildi. Alevler içinde kalan binaların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Göstericilerin kentte bulunan İran Başkonsolosluğu’na doğru harekete geçmesiyle güvenlik güçleri binayı güvenlik kordonuna aldı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Irak’ı diplomatik misyonların güvenliğini sağlamaya çağırarak, saldırganların bir an önce bulunarak cezalandırılmasını istedi. Kentte gösteriler 8 Temmuz’da başlamıştı. Göstericilerin Basra sokaklarında sık sık “İran defol” sloganları attığı bildiriliyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Güvenlik güçleri olayları yatıştırmakta çaresiz kalırken, şehre büyük miktarda ek kuvvet gönderildiği belirtildi. Şehirde Perşembe ve dün yaşanan çatışmalarda 24’ü sivil, 11’i polis 35 kişinin yaralandığı, 2 kişinin ise öldüğü belirtildi. Öte yandan Basra Operasyonlar Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, yaşanan olaylar sebebiyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi. Irak Meclisi, Mukteda es-Sadr’ın çağrısı üzerine yaşanan olaylarla ilgili yarın için olağanüstü toplantı kararı aldı. Meclis basın ofisinden yapılan açıklamada, bugün düzenlenecek acil oturuma Başbakan Haydar el-İbadi ve ilgili bakanların katılacağı duyuruldu.

Yeşil Bölge’ye füzeli saldırı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Yeşil Bölge’ye füzeli saldırı düzenlendi. Irak Savunma Bakanlığına bağlı Güvenlik Medyası tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat’ın ortasında yer alan Yeşil Bölge’ye 3 füzeli saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, saldırıda herhangi bir yerin hasar görmediği, can kaybı olmadığı belirtildi.


Sadr ile görüşme

8 Temmuz’dan bu yana güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 20’den fazla göstericinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı olaylarla ilgili olarak Başbakan Haydar İbadi’nin, Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile de görüşmesi bekleniyor. İran’ın Irak’taki nüfuzuna karşı çıkarak Suudi Arabistan ile yakınlaşan Şii lider Mukteda el-Sadr, Basra’da 7 göstericinin hayatını kaybettiği olayların ardından 5 Eylül’de yaptığı açıklamada, güvenlik güçleri içinde ‘gizli eller’ bulunduğunu söylemişti. Sadr, sokağa çıkan göstericilere güvenlik güçlerinin müdahalesine ilişkin, “Sabrımızı test etmemenizi öneriyorum” açıklaması yapmıştı. 31 Temmuz’da Riyad’ı ziyaret eden Sadr’ın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmanla görüşmesi dikkat çekmişti.


En büyük limana kilit

Irak yönetimi protestoların sürdüğü Basra’daki Umm Kasr Limanı’nı sabotaj korkusuyla kapattı. Umm Kasr Limanı Gümrük Departmanı yetkililerinden Muhsin Radi, limanın yeniden açılmasının, güvenlik şartlarının iyileşmesine bağlı olduğunu ifade etti. Irak Limanlar Şirketi Sözcüsü Enmar es-Safi ise, Ulaştırma Bakanı Kazım Fincan’ın Basra’daki göstericilerden ’havalimanları ve limanların eylemlerden etkilenmemesini istediğini’ hatırlattı. Safi ayrıca Ulaştırma Bakanlığının göstericilerin meşru taleplerinin yanında olduğunu ancak Irak halkına hizmet veren kamu kurumları ve hükümet binalarındaki işleyişin etkilenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

İran sınırı kapattı

Basra kentinde bir grup göstericinin İran’ın Basra Başkonsolosluğunu basarak, yakmaya çalışmasının ardından Tahran yönetimi harekete geçti. İran, Irak’la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı’nı kapattı.

#Irak
#Basra
#Protesto
6 yıl önce