|

Basra'da sular durulmuyor

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde bir grup gösterici, İran’ın Basra Başkonsolosluğunu basarak, ateşe verdi. İran ise başkonsolosluğunun yakılmasının ardından Irak'la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı'nı kapattı. Petrol zengini Basra'da halk elektrik, su ve işsizlik sorunları nedeniyle aylardır gösteri düzenliyordu.

Yeni Şafak
18:44 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 20:44 - 7/09/2018 Cuma
AA
Basra'da kızgın protestocular, İran büyükelçiliğini ateşe verdi
Basra'da kızgın protestocular, İran büyükelçiliğini ateşe verdi

Irak’ın Basra kentinde bir grup gösterici, İran’ın Basra Başkonsolosluğunu basarak, ateşe verdi.


Yerek kaynaklardan alınan bilgiye göre Basra kentinde, "kamu hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara" karşı başlayan ve giderek alevlenen gösteriler sırasında, bir grup İran’ın Basra Başkonsolosluğunu bastı.

Konsolosluğa giren öfkeli grup, binayı ateşe verdi.

Basra’daki gösteriler sırasında daha önce devlet televizyonu ile Şii parti ve milis güçlere ait binalar da ateşe verilmişti.

İran'dan karşı adım

İran, göstericiler tarafından Basra’daki Başkonsolosluğunun yakılmasının ardından Irak'la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı'nı kapattı.

Elektrik ve su sıkıntısı büyüyor

Irak hükümeti, en zengin petrol bölgesi olmasına rağmen Basra'da
elektrik ve su
sıkıntısına çözüm bulamadı. Bu durum, sokak gösterilerinin artımasına neden oldu.

3 aydır protestolar durmadı

Protestocular, 8 Temmuz tarihinden bu yana elektrik ve su kesintisi ile birlikte işsizlik nedeniyle gösteriler düzenliyor.

Olayları bastırmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu şimdiye kadar 40'tan fazla gösterici hayatını kaybederken yüzlercesi yaralandı.

#Basra
#Irak
#iran
6 yıl önce