|

Bir katliam bir yıkım

“Bıçaklı saldırı girişimini püskütme” iddiasıyla cinayetlerine devam eden İsrail askerleri dün yine bir Filistinliyi öldürdü. Üç haftada 47 kişi İsrail terörüne kurban giderken, işgal ordusu diğer taraftan 198 yıl hapis cezasına çarptırılan Filistinli Mahir el-Heşlemun’un evini yıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/10/2015 الأربعاء
Güncelleme: 22:15 - 20/10/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak

İsrail askerleri bir yandan Filistinli infazına devam ederken, diğer taraftan yıkım faaliyetlerine de hız verdi. Batı Şeria'nın El Halil kentinde, “İsrail askerini bıçakladığı” iddia edilen bir Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “(Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kenti yakınlarında yer alan) Beit Avva'daki çatışma esnasında bir İsrail askeri bıçaklandı. Askerler saldırgana ateş açarak karşılık verdi” ifadelerine yer verildi.



ANINDA VURDULAR


İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner, twitter hesabından yaptığı açıklamada “bıçaklanan askerin hafif yaralandığını” belirtti. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail askerleri tarafından vurulan söz konusu Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bakanlığın açıklamasında, bu son olayla birlikte ay başından bu yana İsrailliler tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısının 47'ye yükseldiği kaydedildi. Olaylarda 8 de İsrailli hayatını kaybetti.


Öte yandan İsrail ordusu, İsrailli bir kadını öldürdüğü ve bazı kişileri yaraladığı iddiasıyla 198 yıl hapis cezasına çarptırılan 30 yaşındaki Filistinli Mahir el-Heşlemun'un Batı Şeria'nın güneyinde bulunan El-Halil kentindeki evini yıktı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, El-Halil kentinin Ez-Zeytun Mahallesi'ne baskın yapan İsrail güçleri, Heşlemun'un evini boşalttı ve daha sonra patlayıcı yerleştirerek binayı yıktı.



SERT MÜDAHALE


Heşlemun'un evinin yıkılmasının ardından Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında çatışma çıktığını belirten görgü tanıkları, çatışmada İsrail askerlerinin plastik ve gerçek mermi ile göz yaşartıcı gaz kullandığını, gazdan etkilenen onlarca kişiye olay yerinde müdahale edildiğini kaydetti. Öte yandan İsrail, Batı Şeria'da yer alan Nablus kentinde iki Yahudi yerleşimcinin öldürülmesi olayına karıştığı gerekçesiyle gözaltına aldığı Filistinli Ragıp Alyun'un aynı kentinde bulunan evinin yıkılması yönünde karar aldı.



400 Filistinli 'idari tutuklu'


Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail yönetiminin ekim ayı başından itibaren 60 Filistinli


için daha “idari tutuklama” kararı çıkardığı ve böylece İsrail hapishanelerindeki Filistinli idari tutukluların sayısının 400'e ulaştığı belirtildi. Açıklamada ayrıca bu durumun geçen haftalarda Filistinliler aleyhine bir dizi yeni düzenlemeye imza atan Netanyahu hükümetinin uygulamalarının bir neticesi olduğu ifade edildi. Bu arada İsrail askerlerinin, Hamas Milletvekili Hasan Yusuf'u Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki evine baskın düzenleyerek gözaltına aldığı bildirildi. İsrail'in “idari tutukluluk” adını verdiği uygulamayla, İsrail istihbaratının, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonabiliyor.



HER ŞEY BİBİ'NİN İSTEDİĞİ GİBİ






İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail hedeflerine yönelik saldırı düzenleyen Filistinlilerin evlerinin hızlı bir şekilde yıkılması, saldırıyı düzenleyenlerin ve ailelerinin oturma belgelerinin ellerinden alınması talimatı vermişti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC), cumartesi yapılan açıklamada, İsrail'in, “suç işledikleri iddiasıyla” askerler tarafından öldürülen Filistinlilerin ailelerinin evlerini yıkma kararına tepki gösterilmişti. ICRC İsrail ve işgal edilmiş topraklar delegasyonu başkanı Jacques de Maio, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, “vatandaşlarını öldürdüğü iddiasıyla” askerler tarafından vurularak öldürülen Filistinlilerin ailelerin evlerini yıkma kararını “toplu cezalandırma” olarak nitelendirmişti.


#İsrail askerleri
#Heşlemun
#Filistin
#Benyamin Netanyahu
٪d سنوات قبل