|

Çin Başbakanı, Facebook'ta yardım istiyor

Aa
00:00 - 28/05/2008 Çarşamba
Güncelleme: 09:38 - 28/05/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Çin Başbakanı, Facebook'ta yardım istiyor
Çin Başbakanı, Facebook'ta yardım istiyor

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, popüler sosyal etkileşim sitesi Facebook'taki sayfasında Sichuan depremi için yardım isteniyor.


Resmi olup, olmadığı ve profil bilgilerini kimin oluşturduğu bilinmese de, Wen'in Facebook'taki sayfasında 13 bin 897 destekçisi var. Bu sayı ABD Başkanı George W. Bush'un Facebook profilindeki üye sayısından da fazla. Profil, depremden iki gün sonra oluşturuldu ve 66 yaşındaki Wen'in resmi hükümet fotoğrafı konuldu.


67 BİN KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ DEPREM MAĞDURLARINA YARDIM

Çin hükümetinin 'en çok yaklaşılabilir' şeklinde bir şöhreti olmasa da, Wen Jiabao'nun insanlarla iletişimine yönelik bu girişime olumlu tepki kısa zamanda artmış. Jiabao, sayfasında en az 67 bin kişinin öldüğü deprem mağdurları için Çin halkının yardımını istiyor.


Profildeki resimlerin birisinde Wen Jiabao, bir okul enkazının üzerinde "Ben büyükbaba Wen Jiabao! Bekle çocuk, seni kurtaracağız" şeklinde bağırırken yer alıyor. Wen'in sayfasındaki yorumlar arasında "Oh Tanrım, seni seviyoruz", "Dünya için model başbakan", "Sizi burada görmek çok güzel" şeklinde yorumlar bulunuyor.



Wen Jiabao, Facebook'ta profili olan tek siyasi lider değil. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Myanmar'lı nobel barış ödülü sahibi Aung San Suu Kyi, Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve ABD Başkanı George W. Bush da Facebook'u kullanıyor.


ÇİN BAŞBAKANI FACEBOOK'TA ARKADAŞ ARIYOR

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı profilden haberinin olmadığını, durumun inceleneceğini bildirdi.

Çin'deki son şiddetli depremde hemen afetzedelerin yardımına koşmasıyla ülkede büyük popülerlik kazanan ve “Büyükbaba” lakabı takılan 65 yaşındaki Wen'in profilinde 15 bin arkadaşı var. Profili kimin siteye koyduğu bilinmiyor. Facebook'ta çok sayıda sahte profil var. ABD Devlet Başkanı George W. Bush'unki de bunlardan biri.

Wen'in profilinde şahsi bilgileri ve hobileriyle ilgili olarak çok az bilgi yer alıyor. Buna rağmen profilde Wen'in afet bölgesinde çekilmiş çok sayıda fotoğrafı var. Profilde İngilizce ve Çince yazılmış “Tüm Çinliler seni destekliyor”, “Sen bizim gururumuzsun” gibi çok sayıoda methiye de bulunuyor.

Profilin bizzat başbakan tarafından değil, hayranları tarafından oluşturulduğu tahmin ediliyor.


16 yıl önce