|

Danimarka'dan Roj TV'ye terör davası

Danimarka, PKK propagandası yapan Roj TV'ye, "terörü desteklemek suçundan" sonunda dava açma kararı aldı

Cihan
00:00 - 1/09/2010 Çarşamba
Güncelleme: 01:06 - 1/09/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Danimarka'dan Roj TV'ye terör davası
Danimarka'dan Roj TV'ye terör davası

Danimarka Adalet Bakanı Lars Barfod, Kraliyet Başsavcılığının isteği doğrultusunda PKK'nın yayın organı ROJ TV hakkında terör yasasından kapatılması yönünde dava açılması kararını verdi. Danimarka ilk kez bir medya kuruluşu, Ceza Yasasının terör kurallarıyla yargılanacak. ROJ TV'nin yanı sıra Mesopotamia Broadcast A/S hakkında da kapatma davası açıldı. Kopenhag Savcısı Lise-Lotte Nilas, Türkiye ile Danimarka arasında krize yol açan PKK yanlısı ROJ TV'nin kapatılması için Kopenhag İstinaf Mahkemesin'de davayı açtı. Nilas, 6 yıl süren uzun soruşturma döneminden sonra ROJ TV'nin Ceza Yasasının 114 maddesini ihlalden dolayı kapatılmasını istedi.

PROPAGANDA TESPİT EDİLDİ

Savcı Nilas, ROJ TV'nin defalarca PKK militanları ve elebaşlarıyla programlar ve röportajlar yaptığını, PKK militanlarıyla Türk Ordusu arasındaki çatışmaları PKK/Kongra Gel'in etkinliğini arttıracak şekilde haberler yaptığına dikkat çekti. Danimarka'da stüdyoları olmayan Roj-TV, bu ülkeden aldığı lisansla yayın yapıyor. Danimarka, 2004'te Türkiye'nin başvurusuyla televizyon hakkında soruşturma başlatmıştı.


'Uzadığı için üzgünüz'

Türkiye'nin 2004'te ROJ TV'nin kapatılması için yaptığı şikayet başvurusunun işlenmesinin uzun zaman almasını değerlendiren Kraliyet Başsavcısı Jörgen Steen Sörensen, “Soruşturmanın bu kadar sürmesinden dolayı üzgünüz. Savcılık makamı bu davadan edindiği tecrübeleri ilerde benzer davalarda kullanacaktır."


14 yıl önce