|

David Cameron ikna turuna çıkıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği'nde kalması için yürüttüğü kampanya çerçevesinde bugün Kuzey İrlanda'yı ziyaret ediyor. Cameron ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "Kuzey İrlanda'nın reforme edilmiş bir AB'de daha iyi olacağını" kaydetti.

Yeni Şafak
14:29 - 27/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 12:41 - 27/02/2016 Cumartesi
AA

David Cameron ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "Kuzey İrlanda'nın reforme edilmiş bir AB'de daha iyi olacağını" kaydederek Kuzey İrlanda'nın ihracatının yüzde 60'tan fazlasını AB ülkelerine yaptığını ve yatırımların yüzde 40'ının AB'den geldiğini belirtti. Kuzey İrlanda ekonomisi için önemli olan tarım sektörüne de değinen Cameron, "Kuzey İrlandalı çiftçilerin sesinin bu tartışmada duyulması önemli. Güvenlik ve kesinlik istiyorlar. AB'nin mükemmel olduğunu hiçbir zaman savunmadım ama reforme edilmiş bir Avrupa çiftçilerin ortak pazara girişlerini sağlıyor" dedi.



Londra Belediye Başkanı AB'den çıkmak istiyor


Ülkesinin AB'den çıkmasını isteyen Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın da gelecek hafta Kuzey İrlanda'ya gitmesi bekleniyor. Johnson bugün Times gazetesine verdiği mülakatta, "Birlikten çıkmak ve yeniden kontrol sağlamak istiyorum. Halkımızın yeniden güven kazanması için, kanun yapma ve yeni ticari anlaşmalar imzalama yetkimiz olacaktır" dedi. Johnson'ın geçen hafta AB'den çıkılması yönünde kampanya yürüteceğini açıklaması ekonomiyi olumsuz etkilemiş ve sterlin dolar karşısında değer kaybetmişti.



Ayrılık hareketleri artabilir


Birleşik Krallık'ın AB'den olası ayrılığının Kuzey İrlanda ve İskoçya gibi özerk parlamentoların bulunduğu bölgelerde ayrılık yanlılarının eylemlerini tetikleyeceğinden endişe duyuluyor. AB ile yürüttüğü yeniden müzakerelerden "istediğini kopardığını" savunan İngiltere Başbakanı Cameron, haziran ayındaki referanduma kadar ülkeyi dolaşarak AB'de kalınması için kampanya yürütecek.



Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak. Halka, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.







#İngiltere
#AB
#david cameron
#ikna turları
8 yıl önce