|

Defolun

Türkiye’yi güneyden kuşatma projesinin mimarı ABD, Cerablus’ta dün şok bir tepkiyle karşılaştı. Muhaliflerle görüşme talebinde bulunan 29 kişilik Amerikan özel timi, ÖSO savaşçılarının protestosu sonrası bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 03:41 - 17/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında El-Bab operasyonunun başlamasına eşzamanlı olarak bölgede dün dikkat çekici bir hareketlilik yaşandı. Yaklaşık 60 kişiden oluşan ABD'li askeri bir grup, Türkiye'den Suriye'ye geçti. Pentagon ve CIA destekli gruplarla görüşme talebinde bulunan ABD'li askerlerden 4'ü rütbeli 29 personel, ÖSO savaşçılarının üs kurduğu Çobanbey'e geldi. Koordineli olduğu muhalif gruplarla görüşmek ve Fırat Kalkanı Harekatı'nı izlemek isteyen ABD'li özel kuvvetler mensubu askerler burada beklemedikleri bir şokla karşılaştı. Harekata katılan Ahrar Şarkiye ve Feylak'uş Şam örgütlerine mensup savaşçılar, pikaplarla Çobanbey'e gelen ABD'lileri protesto etti. Coniler, TSK kontrolünde Çobanbey'i terk etmek zorunda kalırken muhalif savaşçılar megafonla şu sloganları attı: “Amerika'nın bizimle savaşmasını kabul etmeyeceğiz. Hiçbir Amerikalıyı kabul etmeyeceğiz. Mücahit kardeşlerimiz Amerikalıların kovulmasını istiyor. Amerikan kuvvetleri tamamen başarısız olmuştur."





BAB'I PYD'YE BIRAKACAKLARDI


ABD'li askerlerin, Kuzey Suriye'deki IŞİD karşıtı başarısız operasyonları koordine eden Havar-Kilis Operasyon biriminde ABD adına koordinasyon ve eğit-donat faaliyeti yapan askerler olduğu öğrenildi. Yeni Şafak'a bilgi veren yetkililer, ABD'nin Fırat Kalkanı Operasyonu ile bölgedeki hakimiyetini yitirdiğini ve tekrar insiyatifi ele almaya çalıştığını vurguluyor. Öte yandan ABD'nin özellikle PKK'ya toprak kazandırmaya dönük manipülasyonları ve muhaliflere verdikleri sözleri yerine getirmekteki isteksizlikleri muhaliflerin ABD'den uzaklaşmasındaki en önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Bir dönem ABD ile de yakın çalışan muhalifler, ABD ile PKK/PYD arasında yapılan gizli anlaşmayla Bab ilçesinin PYD'ye bırakılacağını ancak kendilerinin bu duruma izin vermeyerek Bab'ı IŞİD veya PKK gibi terör örgütlerine bırakmayacaklarını bildiriyor.





CONİ, MUHALİFLERE SALDIRMIŞTI


Bu arada dün Çobanbey'de ABD askerlerini protesto eden gruplar daha önce ABD saldırılarının hedefi olmuştu. 2015 yılında Atme'de binlerce sivilin yaşadığı mülteci kampı ABD savaş uçakları tarafından hedef alınmış ve aralarında Feylak'uş Şam ve Ceyş-ül Sünne savaşçıları ile kadın ve çocuk mültecilerin bulunduğu 27 sivil hayatını kaybetmişti.





5 muhalif asker şehit


Genelkurmay'dan yapılan açıklamaya göre Fırat Kalkanı operasyonunda dün, 5 muhalif şehit oldu, 6 muhalif de yaralandı. Olay, Tatimus bölgesinde el yapımı patlayıcının infilak etmesiyle meydana geldi. Operasyon kapsamında ateş destek vasıtalarınca, tespit edilen 26 DAEŞ terör örgütü hedeflerine, 72 adet Fırtına mermisi atıldığı ve böylece operasyonun başından bugüne kadar, toplam 553 hedefe 2 bin 327 atım yapıldığı belirtildi. Açıklamada Koalisyon Güçleri tarafından Kunaytirah, Tatimus, Cakka ve Baragidah bölgelerinde tespit edilen DAEŞ unsurlarına gerçekleştirilen 4 hava harekatında 5 DAEŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği, 5 bina ve bir havan mevzisinin de imha edildiği ifade edildi.



Terörist efendisinde ısrarlı


Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde terör örgütü PYD/PKK'nın çok sayıda militanının bulunduğu binaya önceki gün asılan ABD bayrakları halen yerinde duruyor. Suriye PKK'sının Tel Abyad'daki Mumbatıh bölgesinde 3 noktaya astığı ABD bayrakları, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden de görülüyor. Terör örgütü, Fırat'ın batısındaki Münbiç'e bağlı Rafi köyüne de ABD bayrakları asmıştı. Örgüt, ABD bayrağını kendilerine bir çeşit 'kalkan' olarak kullanıyor.


#Fırat Kalkanı Harekâtı
#El-Bab operasyonu
#Cerablus
8 yıl önce