|

Dünya kamuoyu uyanıyor: İsrail’in medya gücü tükenmek üzere

Terör devleti İsrail 7 Ekim’den bu yana Filistin’de soykırım yapıyor. Masum insanların sığındığı; hastaneleri, ibadethaneleri, okulları ve evleri bombalayan işgalciler, savaş suçu işleyerek başta çocuklar olmak üzere binlerce sivili öldürdü. Uluslararası medyaysa işgalin başladığı ilk günden beri İsrail’i ‘aciz’, ‘masum’ gibi göstermenin peşinde. “Hamas 40 bebeğin başını kesti”, “Gazze’deki hastanelerin altında Hamas tünelleri var”, gibi dezenformasyon içerikli haberler de bu süreçte İsrail’e olan sempatiyi arttırmak için kurgulandı. Ancak öyle bir gelişme yaşandı ki uluslararası basının eli ayağı birbirine dolandı. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Richard Hecht, katıldığı CNN yayınında Cibaliye Mülteci Kampı’nda sivillerin olduğunu bildiklerini buna rağmen bilerek vurduklarını itiraf etti. Bu itirafın ardından CNN’in sosyal medya hesaplarından konuya ilişkin paylaşılan fotoğraf ve videoların altına gelen yorumlar ‘Dünya kamuoyu gözlerini açıyor’ dedirtti.

Ensar Esmer
14:00 - 2/11/2023 Thursday
Güncelleme: 12:33 - 3/11/2023 Friday
Yeni Şafak
Dünya kamuoyu Filistin'de yaşanan soykırıma ses çıkarmaya başladı
Dünya kamuoyu Filistin'de yaşanan soykırıma ses çıkarmaya başladı

İşgalci İsrail’in ekim ayının başından bugüne kadar Gazze’deki zulmü devam ediyor. İsrail çocuk, kadın sivil dinlemeden savaş suçu işleyerek bir soykırım yapıyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısının 8 bin 796’ya yükseldiği açıklandı. Ölenlerin 3 bin 648’i çocuk.



Medya İsrail’i aklama peşinde


Uluslararası basın, İsrail’in işlediği savaş suçlarına bu süreçte gözlerini yumdu. İsrailli bir ordu mensubu gibi hareket etmeye başlayan medya, işgalci güçleri ‘masum’, ‘kendini savunan’ gibi göstererek dünya kamuoyuna duyurmaya çalıştı.

“Hamas 40 bebeğin başını kesti” şeklinde yalan haber yapan CNN Muhabiri Sara Sidner, “Gazze’deki hastanelerin altında Hamas tünelleri var” haberiyle hastaneyi hedef gösteren BBC editörü Lyse Doucet, her sivil ölümün savaş suçu sayılmayacağını yazarak İsrail’in sivil katliamlarına meşruiyet kazandıran DW muhabiri Clare Roth bunların en büyük örneklerinden.





İşgalci İsrail’in medya gücü tükeniyor mu?

Terör devleti İsrail tarafından Cibaliye Mülteci Kampı'na yapılan saldırıdan sonra taraflı uluslararası basının bile eli ayağına birbirine dolandı. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Richard Hecht CNN ekranlarında, sivilleri bilerek vurduklarını itiraf etti.



İtirafın üzerine CNN'nin sosyal medya hesaplarında konuya ilişkin paylaşılan gönderilere gelen yorumlar, artık dünya kamuoyunun İsrail’in savaş suçu işlediğini kabul ettiğini gösterdi.


Çeviri: Yani orada olup olma ihtimali olmayan bir kişiyi öldürmek için koca bir mülteci kampını havaya uçurdunuz? Filistin'i rastgele öldürmek için Hamas'ı bahane olarak kullanıyorlar.

Çeviri: Yani güya 1 komutanı bulmak için koca bir mülteci kampını mı bombaladılar?

Çeviri: Yani Hamas'a ulaşmak için birçok masum sivili özellikle de çocukları öldürmeye devam mı ediyorsunuz? Bu ne saçmalık
?


Bunun gibi daha yüzlerce yorum var.

Artık İsrail'i destekleyene oy yok

Ek olarak bazı sosyal medya kullanıcıları artık İsrail’i finanse den bir politikacıya oy vermeyeceğini söylüyor.

Çeviri: Bir daha asla İsrail’i finanse eden bir politikacıya oy vermeyeceğim.

Richard Hecht’in bu itirafı, İsrail’in soykırım yaptığını anlamayanlar için somut ve iyi bir delil oldu.

Taksisinden çektiği içeriklere fenomen olan bir İngiliz, sosyal medya sayesinde soykırımın boyutlarını takipçileriyle paylaştı.

Uluslararası hukukun açıkça çiğnendiğini vurgulayan fenomen, ''Bir okuldaki çocuk sayısının 12 katı kadar çocuk katledildi.'' ifadelerini kullandı.

Anlaşılan o ki, Amerika kamuoyu ve dünya kamuoyu uyanıyor.




#İsrail
#Filistin
#Netenyahu
#Cibaliye Mülteci Kampı
6 months ago