|

Ebu Seyyaf militanları kampa saldırdı: 15 ölü

Filipinler'in güneyindeki Sulu adasındaki bir askeri kampa, Ebu Seyyaf örgütü militanlarınca düzenlenen saldırının ardından çıkan çatışmada 15 kişi öldü, en az 16 kişi yaralandı.

Aa
00:00 - 30/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:00 - 30/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Ebu Seyyaf militanları kampa saldırdı: 15 ölü
Ebu Seyyaf militanları kampa saldırdı: 15 ölü

Filipin ordusu Batı Mindanao Komutanlığı sözcüsü Yüzbaşı Maria Rowen Muyuela, Ebu Seyyaf militanlarının Patikul kasabasındaki kampa saldırdığını, askerlerin obüsler, havan topları ve MG520 tipi saldırı helikopterleriyle karşılık verdiğini söyledi.

Çatışmada 14 Ebu Seyyaf militanının öldürüldüğünü belirten Muyuela, saldırganların geri çekilmek zorunda kaldığını kaydetti.

Sulu'daki 2. Deniz Piyade Taburu ve Ortak Görev Gücü Komutanı Tuğgeneral Martin Pinto tarafından yapılan yazılı açıklamada da çatışmalarda bir askerin öldüğü, militanlar da dahil olmak üzere en az 16 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Saldırı, Filipin ordusunun, bir gün önce Ebu Seyyaf örgütünün bir kampına top ateşi açması ve örgütün ormanda kurulu bir kamp yerini ele geçirmesinin ardından düzenlendi.

Militanların düzenlediği baskından 2 gün önce, dört Asya Pasifik ülkesini kapsayan ziyareti çerçevesinde Filipinler'e gelen ABD Başkanı Barack Obama, bu ülkeyle Güçlendirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, ABD'nin, Filipinler'de daha büyük askeri güç bulundurmasına olanak veriyor.

El Kaide terör örgütü bağlantılı Ebu Seyyaf örgütü, Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden ayrılan eski savaşçılar ve Afganistan'da savaşmış Filipinliler tarafından 1990'da kuruldu. Ebu Seyyaf lideri Kadaffi Cancalani'nin Eylül 2006'da ölmesinin ardından örgütün başına Radullan Sahiron geçti.

ABD hükümeti, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) "en çok arananlar" listesinde yer alan Sahiron'un başına 1 milyon dolarlık ödül koymuş bulunuyor. Sahiron'un Ebu Seyyaf örgütünün güçlü kalesi konumundaki Jolo'da saklandığı sanılıyor.

10 yıl önce