|

Ecevit'in Çeçen sıkıntısı

Başbakan Ecevit'in 4-6 Kasım tarihlerinde Moskova'ya yapacağı ziyarete binlerce sivil Çeçen'in kanı bulaştı. Türk heyetinin Moskova'da olacağı saatlerde Ruslar'ın, Grozni'ye girmesinden korkuluyor. Ecevit, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'nden, Grozni'ye girmeme sözü aldı.

.
00:00 - 22/10/1999 Cuma
Güncelleme: 16:33 - 18/12/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Ecevit'in Çeçen sıkıntısı
Ecevit'in Çeçen sıkıntısı

ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit'in 4-6 Kasım tarihlerinde Rusya'ya yapacağı ziyarete Çeçenlerin kanı bulaştı. Ecevit, saldırılarını yoğunlaştıran Rus birliklerinin kendisinin Moskova'da anlaşma imzaladığı saatlerde Başkent Caharkale'ye (Grozni) girmesinden endişe ediyor. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Lebedev, ziyaret öncesinde Türkiye'ye "Grozni'ye girmeyeceğiz" garantisini iletti. Rus birliklerinin Çeçenistan'da sürdürdüğü sivil katlimı, Kasım ayı başında Moskova'ya resmi bir ziyarette bulunacak olan Başbakan Bülent Ecevit'i sıkıntıya soktu. Çeçen sivillere yönelik bombardıman sürerken Rus yetkililer ile masa başında anlaşma imzalayacak olan Ecevit'in "hiç değilse Grozni'ye girilmemesini" istediği öğrenildi. Ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanlıkları ve büyükelçiler düzeyinde yapılan temaslarda, Türk Hükümeti'nin Çeçenistan'daki olaylardan rahatsızlık duyduğu mesajı verildi.

Terörle Mücadele Anlaşması tam bir talihsizlik

Ecevit'in Rusya ziyaretinde imzalanacak olan dört anlaşmadan en kritik olanını, "Terörizm ile Mücadelede İşbirliği Anlaşması" oluşturuyor. Geçtiğimiz aylarda 300 sivilin ölümü ile sonuçlanan patlamalardan Çeçenleri sorumlu tutan Rusya, bu olayları Çeçenlerin terörist ilan edilmesi anlamamına gelen anlaşma için Türkiye'yi masaya oturtmakta koz olarak kullandı. Çeçenlerin reddettiği bombalama olaylarının Rus gizli servisi tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor. Öte yandan, Türkiye'de yaşayan yaklaşık 6 milyon Kafkas kökenlinin tepkisinden de endişe duyuluyor. 1994 yılındaki bağımsızlık savaşına aktif biçimde destek veren Kafkasyalılar, Çeçenistan'ın yalnız bırakılmasından ve Rusya'nın desteklenmesi anlamına gelen terörle mücadele anlaşmasından rahatsızlık duyuyor. Kafkas kökenlilerin sahip oldukları dernek ve vakıflar aracacılığı ile Çeçenistan'a destek kampanyaları başlatacakları bildiriliyor.

Tek sorun Çeçenistan değil

Ecevit'in Rusya gezisindeki tek sıkıntı konusunun Çeçenistan olmadığı belirtiliyor. Ecevit'in ziyareti, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın rahatsızlıklarının giderilemediği bir ortamda gerçekleşecek. Rusya, Karadeniz'in altından geçecek olan Mavi Akım projesini bir an önce imzalamak için baskı yaparken, Azerbaycan ve Türkmenistan yetkilileri, Türkiye'nin Rusya ile giriştiği ilişkilerden duydukları rahatsızlığı açıkça dile getiriyor.


25 yıl önce