|

Erdoğan'ın sözlerine Gürcistan'dan teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada NATO'ya yaptığı çağrıya Gürcistan'dan teşekkür geldi. Rusya'nın Karadeniz'deki varlığına dikkat çeken Erdoğan, "Bu konuda adım atmalıyız" dedi. Gürcistan'dan gelen açıklamada ise teşekkür edilerek "bu tür işbirliğinin hayati önem taşıdığı" ifade edildi.

Yeni Şafak
06:20 - 12/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 04:27 - 12/05/2016 Perşembe
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'nın Karadeniz'deki varlığına dikkat çekerek NATO'yu göreve çağırmasına Gürcistan'dan destek ve teşekkür geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'nın Karadeniz'deki varlığına dikkat çekerek NATO'yu göreve çağırmasına Gürcistan'dan destek ve teşekkür geldi.

Gürcistan Parlamentosunun Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Komitelerince, Gürcistan'ın NATO üyeliğine desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür edildi.



Dışişleri Komitesi Başkanı Tado Japaridze ve Avrupa ile Entegrasyon Komitesi Başkanı Levan Berdzenişvili'nin imzasıyla yayımlanan ve Gürcistan Parlamentosunun resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Gürcistan'ın bağımsızlığının ilk yıllardan bu yana Türkiye'nin desteğini hissettiği vurgulandı.



Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerinin, bölgede istikrarın bir örneği olduğuna işaret edilen açıklamada, "Türk meslektaşlarımıza Gürcistan'ın bağımsızlığını, egemenliğini ve uluslararası sınırlar içinde tanınmış toprak bütünlüğünü desteklediği için ayrıca teşekkür ediyoruz." ifadesi kullanıldı.



Stratejik ortak ve NATO üyesi Türkiye'nin desteğinin bu aşamada Gürcistan için büyük önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, bu desteğin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini kanıtlayan bir adım olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:



"TBMM Dışişleri Komisyonundan yapılan açıklama ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO üyesi ülkelere Karadeniz bölgesinde koordinasyon ve iş birliğinin güçlendirilmesi için yaptığı çağrı, NATO'nun gelecek zirvesinde somut sonuçların elde edileceği açıklamasına denk geldi. Gürcistan için bu tür iş birliği hayati önemi taşımaktadır. Gürcistan'ı güçlendirme ve NATO'nun genişlemesi sürecinde Türkiye'nin desteği, her zaman en büyük katkı olacak."



Erdoğan: Tarih bizi affetmez


Dün 10. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı'nda konuşma yapan Erdoğan, Rusya'nın Karadeniz'deki varlığına dikkat çekerek “Karadeniz'i, kıyıdaşlar arasında işbirliğini esas alan güvenlik işbirliği temelinde tekrar bir istikrar havzası kılmalıyız. Kısa bir süre önce NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ülkemizdeydi, kendisine söyledim; 'Bakın dedim, Karadeniz'de görünmüyorsunuz. Karadeniz'de görünmeyişiniz Karadeniz'i adeta Rusya'nın bir gölü haline dönüştürüyor. Burada kıyıdaş ülkeler olarak hepimiz üzerimize düşen görevi yapmak durumundayız. Olayın gerek hava gerek deniz gerek kara bütün alanlarda atılması gereken adımları NATO üyeleri olarak hep birlikte atmak zorundayız. Eğer atmazsak tarih bizi affetmez ve mevcut işbirliğimizi bölgesel anlayışına uygun olarak derinleştirmeliyiz" dedi. NATO'yu göreve çağıran Erdoğan, önümüzdeki dönemde somut önerilerini Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerle paylaşacağını da söyledi.




#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Karadeniz
#Gürcistan
#NATO
8 yıl önce